Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się ciasteczka. Tym razem oprócz tradycyjnych pierniczków propozycja ciasteczek z migdałami i cytryną.
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1418
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3215
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 285
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1418
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3215
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 285
Składniki
Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę na tarełku o małych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło ( z lodówki ), żółtka, cukier, zmielone migdały ( ja zmieliłam je ze skórką ) i otartą skórkę z cytryny. Dolewamy połowę soku z cytryny i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki Ciasto owijamy w folię i na ok pół godziny wstawiamy do lodówki
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i na ustawieniu góra - dół pieczemy ok 15 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą Po wystudzeniu lukrujemy lukrem cytrynowym ( sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem )