Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki to obowiązkowe ciasteczka na wigilię i święta. Będą piękna ozdobą wigilijnego stołu jak również choinki. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12185
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12185
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Składniki
Miód, masło i cukier podgrzej w garnuszku i wymieszaj do rozpuszczenia cukru , przestudź.Dodaj jajko , mąkę, sodę i przyprawę, wyrób ciasto. Jeśli ciasto będzie sypkie dodaj miodu, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Schłódź w lodówce. Ciasto rozwałkuj na stolnicy lekko posypując mąką , na dowolną grubość. Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie po upieczeniu. Wycinaj foremkami dowolne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 8-10 minut w temperaturze 180 st Po wystudzeniu możesz udekorować dowolnie. Przechowuj w szklanym lub metalowym pudełku.