Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks pełen kandyzowanych owoców, polany lukrem z wodą pomarańczową. U nas obowiązkowe ciasto na świątecznym stole. Można je przechowywać kilka dni.
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 5485
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 96
Pikle ogórkowe to obowiązkowy element każdej domowej spiżarni ze względu na s...
Odsłon: 1084
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 382
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 23
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 5485
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 96
Pikle ogórkowe to obowiązkowy element każdej domowej spiżarni ze względu na s...
Odsłon: 1084
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 382
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 23
Składniki
Podłużna blaszka 22 X 9 cm i 13 X 7 cm. Obie wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i odrobinę mąki. Pozostałą, większą część mąki dodajemy po ubiciu wszystkich jajek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dolać mleka. Wsypujemy owoce i skórki kandyzowane i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszek, wyrównujemy. Pieczemy w 180 C. Małą blaszkę pieczemy 35-40 minut, większą ok. 60 minut. Lukier. Cukier puder mieszamy z odrobiną wody pomarańczowej, soku z cytryny i letniej wody. Przestudzone ciasto lukrujemy.