Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks pełen kandyzowanych owoców, polany lukrem z wodą pomarańczową. U nas obowiązkowe ciasto na świątecznym stole. Można je przechowywać kilka dni.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1504
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2992
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1078
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1852
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1504
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2992
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1078
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1852
Składniki
Podłużna blaszka 22 X 9 cm i 13 X 7 cm. Obie wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i odrobinę mąki. Pozostałą, większą część mąki dodajemy po ubiciu wszystkich jajek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dolać mleka. Wsypujemy owoce i skórki kandyzowane i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszek, wyrównujemy. Pieczemy w 180 C. Małą blaszkę pieczemy 35-40 minut, większą ok. 60 minut. Lukier. Cukier puder mieszamy z odrobiną wody pomarańczowej, soku z cytryny i letniej wody. Przestudzone ciasto lukrujemy.