Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1151
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2879
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1151
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2879
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy, zimne masło, dokładnie wysiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, pozostałą część wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. przez około 15 minut.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, pod koniec ubijania utrwalić cukrem pudrem. Jabłka wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać lekko cynamonem, następnie wyłożyć pianę z białek. Na koniec zetrzeć zamrożoną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Udekorować cukrem pudrem.