Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciekawy smak, łatwe w przygotowaniu
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 135
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 127
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 135
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 127
Składniki
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, margaryny, śmietany i żółtek wyrobić ciasto - jak jest za suche można dodać trochę więcej śmietany.
Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wylepić spód natłuszczonej blaszki (ja zawsze tłuszcz na blaszce posypuję jeszcze bułką tartą, żeby potem ciasto się nie przyklejało).
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać gotowy budyń i dobrze razem wymieszać. Gotowe jabłka z budyniem rozsmarować na cieście.
Drugą połowę ciasta zetrzeć na masę jabłkową na tarce na dużych oczkach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.