Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…sezon na szarlotki u mnie rozpoczęty właśnie szarlotką galicyjską, z dużą ilością jabłek. jak wiadomo najlepsze są na ciepło; swoją kroiłam kilkanaście minut po wyjęciu z piekarnika trochę się „wylewa” ale kiedy nieco dłużej przestygnie trzyma się jak należy. Piekłam w tortownicy o średnicy 22cm, ale można w nieco większej wtedy będzie niższa…
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 850
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113334
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1357
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 858
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 850
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113334
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1357
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 858
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Obieramy jabłka i kroimy je małą kostkę. Ucieramy jajko z cukrem. Dodajemy kremówkę i mąkę ziemniaczaną. A następnie odsączone rodzynki,cynamon i jabłka. Mieszamy łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy 2/3 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim spód i brzeg formy do samego wierzchu. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wierzch. Nakłuwamy kilka dziurek patyczkiem. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.