Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt, zwarta, owocowa masa jabłkowa oraz śmietanka a`la ptasie mleczko. Wypiek idealny na upały, które z pewnością za niedługo do nas dojdą ????
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 216
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 216
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, zmniejszamy obroty miksera. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy do masy jajecznej i całość mieszamy juz za pomocą łyżki lub rózgi, aby masa nie opadła. Foremkę (u mnie kwadratowa o wymiarach 24 x 24) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto do foremki, wyrównujemy górę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa: Galaretki zalewamy np. w kubku wrzącą wodą, mieszamy dokładnie. Prażone jabłka przesypujemy do małego rondelka, gotujemy pod przykryciem przez kilka minut (można dolać ok. 1/3 szklanki wody, aby od spodu się nie przypaliły), co chwilkę mieszamy. Galaretki wlewamy do jabłek, ściągamy z palnika, całość jeszcze dobrze mieszamy, odstawiamy do stężenia (najlepiej gdy przestygną wsadzić je do lodówki aby masa szybciej stężała). Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy dokładnie, odstawiamy do całkowitego schłodzenia (masa być juz dość tężejąca). Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę, całość miksujemy. Chłodzimy w lodówce. Na schłodzony, gotowy biszkopt nakładamy schłodzoną, tężejącą masę jabłkową (nie może być płynna, ponieważ wsiąknie w biszkopt), na wierzch nakładamy masę śmietanową (również powinna być gęsta i dobrze schłodzona). Wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc.