Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak od początku świata wiadomo, że przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to najsmaczniejsze potrawy. Nie inaczej jest z szarlotką mojej babci! Każdy zachwyca się jej smakiem i mówi, że nie czuć w niej jabłek, dzięki oczywiście ukrytemu składnikowi :) Babcia myślę, że się nie obrazi, gdy zdradzę jej słodki sekret. Zachęcam do lektury!
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 88
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 42
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 305
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1426
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 88
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 42
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 305
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1426
Składniki
W głębokim talerzu rozpuszczamy galaretkę, a dopiero potem zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło. Siekamy je drewnianą łopatką i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dzielimy je na 2 części, 2/3 ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a resztę odstawiamy. Pieczemy w 200°C aż do lekkiego zrumienienia.
4 jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na średnim ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy jabłka puszczą wodę, dodajemy cynamon. Następnie blendujemy na jednolitą masę, a na koniec wlewamy galaretkę i wszystko razem mieszamy. Przekładamy na upieczony spód. Jabłko, które nam zostało obieramy i kroimy w plastry, i układamy na wierzchu. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika aż do zrumienienia wierzchu. Smacznego!