Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotki prezentować nie trzeba - smakuje zawsze i każdemu!
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 30
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 90
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 857
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 30
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 90
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 857
Składniki
Ciasto: mąkę i schłodzoną margarynę siekamy razem. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia i dalej siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, ciasto powinno lekko zachodzić na brzegi foremki. Ciasto dociskamy ręką i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Resztę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, kroimy na drobne cząstki i lekko podsmażamy. Gdy zmiękną i odparuje namiar soku dodajemy cynamon. Mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.
Masę jabłkową wykładamy na ciasto rozłożone na blaszce, na jabłka wylewamy bezę. Pozostałą 1/3 ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach na bezę. Ciasto pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!