Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka idealna dla mojego męża – maksimum jabłek, minimum ciasta :) Ciasto samo w sobie nie jest zbyt wysokie, ale smak …. po prostu wspaniały!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113154
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 578
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 936
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 661
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113154
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 578
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 936
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 661
Składniki
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, smalcu, śmietany, żółtka, cukru pudru i aromatu waniliowego. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części - jedną większą. Większą część wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obieramy, kroimy w bardzo cienkie półplasterki (starłam na tarce), mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny. Odstawiamy n a ok. 30 minut, a następnie odlewamy z nich sok. Mieszamy z cynamonem. Na podpieczone ciasto wykładamy dżem i jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski, z których układamy kratkę na górze jabłek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.