Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka idealna dla mojego męża – maksimum jabłek, minimum ciasta :) Ciasto samo w sobie nie jest zbyt wysokie, ale smak …. po prostu wspaniały!
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 131
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6246
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 178
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 131
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6246
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 178
Składniki
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, smalcu, śmietany, żółtka, cukru pudru i aromatu waniliowego. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części - jedną większą. Większą część wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obieramy, kroimy w bardzo cienkie półplasterki (starłam na tarce), mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny. Odstawiamy n a ok. 30 minut, a następnie odlewamy z nich sok. Mieszamy z cynamonem. Na podpieczone ciasto wykładamy dżem i jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski, z których układamy kratkę na górze jabłek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.