Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papierówki są niezwykle delikatnymi jabłkami, dlatego świetnie nadają się na szarlotkę, idealne rozpadają się pod wpływem temperatury. Mają lekko kwaskowaty smak, który przełamuje słodkie ciasto.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia.
Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zagnieć wraz z mąką. Następnie dodaj jajko i szybko wyrób jednolite ciasto, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki.
Jabłka dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Wykrój gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. Jabłka posyp cynamonem i wymieszaj.
Tortownicę natłuść odrobiną masła. 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Dodaj jabłka. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta.
Szarlotkę piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut.