Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papierówki są niezwykle delikatnymi jabłkami, dlatego świetnie nadają się na szarlotkę, idealne rozpadają się pod wpływem temperatury. Mają lekko kwaskowaty smak, który przełamuje słodkie ciasto.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 40
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 31
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208964
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 40
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 31
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208964
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia.
Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zagnieć wraz z mąką. Następnie dodaj jajko i szybko wyrób jednolite ciasto, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki.
Jabłka dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Wykrój gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. Jabłka posyp cynamonem i wymieszaj.
Tortownicę natłuść odrobiną masła. 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Dodaj jabłka. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta.
Szarlotkę piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut.