Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka to jedno z tych ciast, które budzą natychmiastowe skojarzenia z domem, ciepłem i zapachem pieczonych jabłek z cynamonem. Ale czy można cieszyć się tym smakiem bez wyrzutów sumienia, dbając jednocześnie o zdrową dietę? Czy istnieje szarlotka dietetyczna? Oczywiście! Nasza dzisiejsza propozycja nie zawiera białego cukru, mąki pszennej ani masła. Mimo to zachowuje wszystko, co w szarlotce najlepsze, czyli miękkie aromatyczne jabłka, wilgotne ciasto oraz korzenny zapach.
W tradycyjnych wypiekach to mąka pszenna odpowiada za elastyczność i strukturę ciasta. W fit szarlotce, która ma być zdrowszą alternatywą, zamiast niej użyj zmielonych płatków owsianych. To świetne źródło błonnika, witamin z grupy B i węglowodanów złożonych. Ważną rolę odgrywa w tym przepisie proszek do pieczenia. Dzięki niemu ciasto bez cukru zyskuje lekkość i delikatną puszystość.
To ciasto z płatków owsianych bez mąki i cukru powstało z myślą o wszystkich, którzy chcą połączyć przyjemność z rozsądnym odżywianiem. Dzięki wykorzystaniu chudego twarogu, płatków owsianych i kefiru, dostarczysz organizmowi białka i błonnika. Zamiast cukru używasz odrobiny miodu, który nadaje ciastu naturalnej słodyczy.
Całość świetnie nadaje się jako fit szarlotka po obiedzie, przekąska do pracy albo zdrowa alternatywa dla tradycyjnego ciasta na weekendowe popołudnie. Jeśli prowadzisz dietę bez cukru, unikasz mąki pszennej albo po prostu wprowadzasz zdrowe nawyki do swojego codziennego odżywiania – wypróbuj ten przepis!
Blaszka o rozmiarze ok. 24x35 cm
Szarlotkę z płatkami owsianymi zrobisz błyskawicznie. Pierwszy etap to przygotowanie nadzienia, które znasz z tradycyjnego ciasta. Wybierz odpowiednią odmianę jabłek. Jeśli lubisz kwaskowaty smak, który dobrze kontrastuje z łagodnym ciastem, wybierz Antonówkę albo Szarą Renetę. Nieco mniej kwaśne odmiany to Gala, Szampion i Ligol. Dzięki temu ciasto z płatków owsianych bez mąki i cukru pozostanie słodkie. Mają miękki miąższ, który dobrze się dusi wraz z cynamonem.
Drugi etap to rozdrobnienie płatków owsianych w jednej misce i połączenie chudego twarogu, jajek, miodu, kefiru oraz proszku do pieczenia z cynamonem w drugiej. Na koniec wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Najlepsza fit szarlotka jest gotowa do pieczenia! Jak widzisz, przepis nie jest skomplikowany, więc możesz go przygotować nawet na ostatnią chwilę, kiedy mają odwiedzić cię goście.
Głównym składnikiem szarlotki dietetycznej są płatki owsiane. Zachowaj odpowiednie proporcje między nimi a pozostałymi składnikami. Aby uzyskać strukturę zbliżoną do mąki, płatki należy też zmiksować w blenderze o wysokiej mocy – najlepiej pulsacyjnie, aż do uzyskania drobnoziarnistej, lekko sypkiej masy. Nie chodzi o idealnie gładką mąkę, ale raczej o coś w rodzaju owsianej kaszki. Zbyt grube kawałki mogą sprawić, że ciasto będzie zbite i mało puszyste.
Płatki owsiane mają tendencję do wchłaniania dużej ilości płynów, co jest bardzo istotną informacją. Właśnie dlatego ważne jest, aby w cieście nie zabrakło składników wilgotnych. Nie pomijaj kefiru, jajek i miodu płynnego. Zbyt mała ilość płynów sprawi, że ciasto będzie suche i twarde.
Po dodaniu zmielonych płatków owsianych do reszty składników, ciasto należy wymieszać dokładnie, ale nie zbyt długo. Intensywne miksowanie może sprawić, że masa stanie się gumowata i straci lekkość.
Prawidłowo przygotowane ciasto z płatków owsianych powinno mieć lekko gęstą, ale nie suchą konsystencję – powinno dać się łatwo rozprowadzić w formie. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj 1–2 łyżki zmielonych płatków. Jeśli za gęste – odrobina kefiru załatwi sprawę.
Szarlotka z płatków owsianych bez mąki w podstawowej wersji smakuje wyśmienicie. Nie brakuje jej cukru ani korzennych aromatów. Możesz jednak wypróbować kilka dodatków, które odmienią ten przepis i za każdym razem ciasto z płatków owsianych wyjdzie nieco inne:
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 1048
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 54
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 1048
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 54
Składniki
Przygotuj masę owocową. Obierz i zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, a następnie zacznij je dusić z dodatkiem cynamonu w dużym garnku. Całość podsmażaj, do momentu aż owoce zmiękną, a większość płynu odparuje.
Płatki owsiane zmiksuj przy pomocy blendera, aby otrzymać masę przypominającą grubą mąkę.
Zmiksuj ze sobą wszystkie pozostałe składniki na ciasto, a następnie dodaj do nich zmielone płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej połowę ciasta. Następnie ułóż na nim przestudzone jabłka i przykryj je pozostałym ciastem. Całość piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Dietetyczna szarlotka najlepiej smakuje lekko przestudzona. Jeśli chcesz (i pozwala ci na to twoja dieta) możesz oprószyć ciasto cieniutką warstwą cukru pudru.