Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka w wykonaniu babci nie ma sobie równych. Delikatne, kruche ciasto w połączeniu z soczystym, jabłkowym nadzieniem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest tak dobra, że szybko sięgniesz po drugi kawałek. Zawsze znika tego samego dnia! Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis samodzielnie.
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15203
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 78
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15203
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 78
Składniki
Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy w kulkę i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon. Całość mieszamy i odstawiamy na bok na około 10 minut. Po tym czasie odlewamy sok z jabłek do szklanki (możemy go później wypić).
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Pierwszy kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wylepiamy nim spód blaszki.
Na spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek.
Wyciągamy drugi kawałek ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na warstwę jabłkowego nadzienia. Górną warstwę ciasta nakłuwamy widelcem.
Blaszkę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut.
Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!