Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Szybka szarlotka drożdżowa
  • Ciasta
  • Przepis na

Szybka szarlotka drożdżowa

02.06.2025 Odsłon: 7979
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Szarlotka drożdżowa to połączenie klasyki z nutą domowego ciepła. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, a do tego królują w nim aromatyczne jabłka z cynamonem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wypiek również kojarzy się z rodzinną atmosferą, spokojem sobotniego popołudnia i zapachem, który rozchodzi się po całym domu jeszcze długo po upieczeniu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjną babciną szarlotkę. Zachęciliśmy cię? To wypróbuj ten przepis! 

Dlaczego warto zrobić szarlotkę drożdżową? 

Choć drożdżowe ciasto wymaga nieco cierpliwości, efekt zdecydowanie wart jest chwili oczekiwania – zwłaszcza że przygotowanie tej szarlotki wcale nie jest trudne. Możesz je zrobić nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia z wypiekami. Ciasto jest puszyste, lekkie i ma naturalną słodycz jabłek. Wyczuwalne są w nim nuty korzenne, a drożdżowy spód doskonale chłonie sok z owoców. Dzięki temu pozostaje miękki i sprężysty, a jednocześnie delikatnie wilgotny.  

Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami warto przygotować jesienią. Po upalnym lecie możesz wreszcie włączyć piekarnik i cieszyć się domowymi wypiekami bez obaw o zbyt wysoką temperaturę w kuchni. Wychodzi delikatne i pachnące.  

Drożdżowa szarlotka sprawdzi się również wiosną i latem jako alternatywa tradycyjnego ciasta na kruchym spodzie. Nadaje się jako deser do kawy, a także lekka propozycja bez ciężkich kremów. Kawałek pysznej szarlotki podany z ciepłym mlekiem, kakao lub herbatą sprawdzi się na podwieczorek, natomiast podsmażona na maśle kromka ciasta z filiżanką kawy będzie pyszną propozycją na słodkie śniadanie. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować ciasto drożdżowe do szarlotki, aby dobrze wyrosło? 

Ciasto drożdżowe ma opinię kapryśnego – wymaga czasu, uwagi i odpowiednich warunków, aby pięknie urosło i zachwyciło lekką strukturą. W rzeczywistości wystarczy znać kilka podstawowych zasad, które pozwolą ci zrobić puszystą szarlotkę drożdżową. 

Podstawą jest oczywiście przygotowanie rozczynu. Jeśli używasz świeżych drożdży, upewnij się, że są jasne, wilgotne i nie mają kwaskowatego zapachu. Pokrusz je do miseczki, dodaj cukier, odrobinę mąki i ciepłe (ale nie gorące!) mleko. To optymalne warunki, by drożdże się aktywowały. Po 10-15 minutach zaczyn powinien się spienić i wyraźnie podrosnąć – to znak, że działa. Wszystkie pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne jajko prosto z lodówki czy chłodne mleko mogą zahamować działanie drożdży.  

Kolejna kwestia do dobre wyrabianie ciasta na drożdżowy jabłecznik. Wymaga to odrobiny cierpliwości. Jeśli robisz to ręcznie, poświęć temu około 10 minut. W przypadku miksera z hakiem, czas wyrabiania może być krótszy – około 6 minut. Pozwoli to na wykształcenie się glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność i puszystość ciasta. 

Wyrastanie ciasta drożdżowego na szarlotkę – ważny etap 

Po uformowaniu kuli z ciasta przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Idealna temperatura do wyrastania to 25–28°C. Możesz wstawić miskę do lekko nagrzanego piekarnika, położyć na kaloryferze lub pod przykryciem na blacie z dala od okien. Przeciągi i chłód to wróg ciasta drożdżowego – znacznie spowalniają lub całkowicie zatrzymują proces wyrastania. 

Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu. Im dłużej wyrasta, tym lepszy będzie smak i struktura. Minimum to 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Nie zapomnij też o drugim wyrastaniu. Po uformowaniu ciasta w foremce warto dać mu jeszcze ok. 20-30 minut odpoczynku. Wtedy będzie jeszcze bardziej puszyste. Możesz w tym czasie przygotować warstwę jabłkową lub rozgrzać piekarnik. 

Co dodać do szarlotki drożdżowej, aby wzbogacić smak? 

Warstwa jabłkowa to serce każdej szarlotki, bo jest soczysta, aromatyczna i pełna naturalnej słodyczy. W naszej podstawowej wersji wystarczą jabłka, odrobina cukru, gałka muszkatołowa, cynamon i cukier, aby uzyskać pyszny efekt. Ale jeśli masz ochotę na coś więcej, możesz z łatwością urozmaicić nadzienie dodatkami: 

  • Aby ciasto było chrupiące, możesz razem z jabłkami dodać 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych. 
  • Rodzynki idealnie komponują się z duszonymi jabłkami i przyprawami korzennymi. 
  • Cynamon i jabłka to duet doskonały, ale z dodatkiem otartej skórki cytrusowej zyskują jeszcze większą głębię smaku. 
  • Jeśli chcesz dodać jabłkom nieco wyrazistości, sięgnij po suszoną żurawinę. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 199

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2432

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1062

do 15 min 15 min
19
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 67

do 30 min 30 min
4
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Szybkie ciasto czekoladowe

Desery Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu p...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 177

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa prezydencka wzbogacona

Zupy Zupa prezydencka wzbogacona

Bogactwo warzyw, aromatów , uzupełnione o mięsny dodatek sprawia ,że zupa jes...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Cukinia
  • Papryka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 184

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 199

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2432

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1062

do 15 min 15 min
19
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 67

do 30 min 30 min
4
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Szybkie ciasto czekoladowe

Desery Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu p...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 177

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa prezydencka wzbogacona

Zupy Zupa prezydencka wzbogacona

Bogactwo warzyw, aromatów , uzupełnione o mięsny dodatek sprawia ,że zupa jes...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Cukinia
  • Papryka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 184

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Szybka szarlotka drożdżowa
Autor:
smaker
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml mleka
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Warstwa jabłkowa
  • 2-3 jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru (biały lub brązowy)
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1

Pokrusz drożdże, umieść w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i rozpuść. Zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej resztę mąki do miski, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko i wyrośnięty zaczyn. Za pomocą dłoni lub specjalnych haków miksera wyrób gładkie ciasto, po czym uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i zostaw (na około 2 godziny), aż ciasto podwoi swoją objętość.

2

Umyj, obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do miski, zasyp cynamonem, gałką i cukrem, po czym wymieszaj i zostaw.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe uformuj w rulon i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (11 × 28 cm). Wierzch ciasta posyp jabłkami i delikatnie przemieszaj widelcem, by część jabłek znalazła się w cieście. Polej szarlotkę rozpuszczonym masłem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 35-40 minut. Ciasto możesz upiec również w podłużnym prodiżu. Po upieczeniu wystudź szarlotkę, polej lukrem lub posyp cukrem pudrem i podawaj.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki