Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka drożdżowa to połączenie klasyki z nutą domowego ciepła. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, a do tego królują w nim aromatyczne jabłka z cynamonem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wypiek również kojarzy się z rodzinną atmosferą, spokojem sobotniego popołudnia i zapachem, który rozchodzi się po całym domu jeszcze długo po upieczeniu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjną babciną szarlotkę. Zachęciliśmy cię? To wypróbuj ten przepis!
Choć drożdżowe ciasto wymaga nieco cierpliwości, efekt zdecydowanie wart jest chwili oczekiwania – zwłaszcza że przygotowanie tej szarlotki wcale nie jest trudne. Możesz je zrobić nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia z wypiekami. Ciasto jest puszyste, lekkie i ma naturalną słodycz jabłek. Wyczuwalne są w nim nuty korzenne, a drożdżowy spód doskonale chłonie sok z owoców. Dzięki temu pozostaje miękki i sprężysty, a jednocześnie delikatnie wilgotny.
Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami warto przygotować jesienią. Po upalnym lecie możesz wreszcie włączyć piekarnik i cieszyć się domowymi wypiekami bez obaw o zbyt wysoką temperaturę w kuchni. Wychodzi delikatne i pachnące.
Drożdżowa szarlotka sprawdzi się również wiosną i latem jako alternatywa tradycyjnego ciasta na kruchym spodzie. Nadaje się jako deser do kawy, a także lekka propozycja bez ciężkich kremów. Kawałek pysznej szarlotki podany z ciepłym mlekiem, kakao lub herbatą sprawdzi się na podwieczorek, natomiast podsmażona na maśle kromka ciasta z filiżanką kawy będzie pyszną propozycją na słodkie śniadanie.
Ciasto drożdżowe ma opinię kapryśnego – wymaga czasu, uwagi i odpowiednich warunków, aby pięknie urosło i zachwyciło lekką strukturą. W rzeczywistości wystarczy znać kilka podstawowych zasad, które pozwolą ci zrobić puszystą szarlotkę drożdżową.
Podstawą jest oczywiście przygotowanie rozczynu. Jeśli używasz świeżych drożdży, upewnij się, że są jasne, wilgotne i nie mają kwaskowatego zapachu. Pokrusz je do miseczki, dodaj cukier, odrobinę mąki i ciepłe (ale nie gorące!) mleko. To optymalne warunki, by drożdże się aktywowały. Po 10-15 minutach zaczyn powinien się spienić i wyraźnie podrosnąć – to znak, że działa. Wszystkie pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne jajko prosto z lodówki czy chłodne mleko mogą zahamować działanie drożdży.
Kolejna kwestia do dobre wyrabianie ciasta na drożdżowy jabłecznik. Wymaga to odrobiny cierpliwości. Jeśli robisz to ręcznie, poświęć temu około 10 minut. W przypadku miksera z hakiem, czas wyrabiania może być krótszy – około 6 minut. Pozwoli to na wykształcenie się glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność i puszystość ciasta.
Po uformowaniu kuli z ciasta przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Idealna temperatura do wyrastania to 25–28°C. Możesz wstawić miskę do lekko nagrzanego piekarnika, położyć na kaloryferze lub pod przykryciem na blacie z dala od okien. Przeciągi i chłód to wróg ciasta drożdżowego – znacznie spowalniają lub całkowicie zatrzymują proces wyrastania.
Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu. Im dłużej wyrasta, tym lepszy będzie smak i struktura. Minimum to 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Nie zapomnij też o drugim wyrastaniu. Po uformowaniu ciasta w foremce warto dać mu jeszcze ok. 20-30 minut odpoczynku. Wtedy będzie jeszcze bardziej puszyste. Możesz w tym czasie przygotować warstwę jabłkową lub rozgrzać piekarnik.
Warstwa jabłkowa to serce każdej szarlotki, bo jest soczysta, aromatyczna i pełna naturalnej słodyczy. W naszej podstawowej wersji wystarczą jabłka, odrobina cukru, gałka muszkatołowa, cynamon i cukier, aby uzyskać pyszny efekt. Ale jeśli masz ochotę na coś więcej, możesz z łatwością urozmaicić nadzienie dodatkami:
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 1062
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 67
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 1062
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 67
Składniki
Pokrusz drożdże, umieść w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i rozpuść. Zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej resztę mąki do miski, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko i wyrośnięty zaczyn. Za pomocą dłoni lub specjalnych haków miksera wyrób gładkie ciasto, po czym uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i zostaw (na około 2 godziny), aż ciasto podwoi swoją objętość.
Umyj, obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do miski, zasyp cynamonem, gałką i cukrem, po czym wymieszaj i zostaw.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe uformuj w rulon i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (11 × 28 cm). Wierzch ciasta posyp jabłkami i delikatnie przemieszaj widelcem, by część jabłek znalazła się w cieście. Polej szarlotkę rozpuszczonym masłem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 35-40 minut. Ciasto możesz upiec również w podłużnym prodiżu. Po upieczeniu wystudź szarlotkę, polej lukrem lub posyp cukrem pudrem i podawaj.