Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik królewski
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik królewski

14.04.2025 Odsłon: 16758
5.0 (21 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Sernik królewski to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które pojawia się z okazji świąt - zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Kakaowe ciasto okala kremową masę serową, tworząc idealne połączenie smaków. Choć samo pieczenie sernika wymaga nieco wprawy, to bardzo szybko przekonasz się, jak łatwe i szybkie może być przyszykowanie tego przysmaku. Ten polski sernik kakaowy jest jednym z najbardziej znanych, tak jak sernik krakowski czy wiedeński. 

Sernik królewski - czym się charakteryzuje 

Sernik królewski na Święta to tradycja niejednego domu. Wystarczy jeden rzut oka, by rozpoznać ten klasyczny wypiek. Charakteryzuje się kakaowym, kruchym ciastem okalającym aksamitną masę serową na bazie twarogu ręcznie mielonego, choć z powodzeniem możesz też użyć sera z wiaderka. Tworząc listę zakupów, nie zapomnij do niej dopisać: 

  • budyń śmietankowy, 
  • masło, 
  • śmietana kremówka. 

By uzyskać słodszy aromat możesz też wykorzystać budyń waniliowy lub cukier wanilinowy, które nadadzą charakterystycznego smaku. Połączenie tych składników sprawia, że kremowa masa serowa wręcz rozpływa się w ustach. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przygotowanie masy sernikowej - jak to zrobić? 

Sernik królewski na Wigilię czy Wielkanoc musi być prawdziwym majstersztykiem. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań ciasta. Najlepszy twaróg to ten ręcznie mielony, ale jeśli wybierzesz ser z wiaderka, upewnij się, by nie było w nim zbyt dużej ilości wody. Masło należy wcześniej roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. W tej wersji przepisu na sernik królewski nie ma potrzeby dodatkowego ubijania białek, co przekłada się na znacznie szybsze przygotowanie masy serowej i pozwala uniknąć wielu błędów. 

Spód ciasta kruchego - idealnie kakaowy smak 

Spód kruchego ciasta jest dość szybki w przygotowaniu. Wszystkie składniki włóż do miski lub robota kuchennego i zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji, a następnie wstaw je do lodówki na około godzinę. Dzięki temu stwardnieje, co ułatwi dalsze przygotowania. Ten sernik królewski na Święta udowodni ci, że nie trzeba mozolnie wylepiać ciastem spodu blaszki. Schłodzone ciasto kruche zetrzyj na tarce i równomierne posyp nim dno formy, co znacznie skraca i ułatwia proces pieczenia sernika. Część ciasta odłóż do przygotowania wierzchu. Jeśli chcesz, możesz też zamienić margarynę na zimne masło - nie będzie miało to wpływu na konsystencję masy ani na smak. 

Sernik królewski bezglutenowy 

Bez trudu przygotujesz sernik na kruchym spodzie dla osoby na diecie bezglutenowej. Poszukaj zamiennika zwykłej mąki pszennej - dobrze się sprawdzi tu owsiana, amarantusowa czy jaglana. O budyń śmietankowy nie musisz się martwić, bo większość produktów dostępnych w sklepach jest odpowiednia dla tego rodzaju diety. 

Czas pieczenia sernika i co zrobić, by ciasto nie opadło? 

Piecz sernik królewski przez około godzinę - początkowo w nieco wyższej temperaturze, dzięki czemu kakaowe ciasto kruche nabierze swojej chrupkości, a potem należy ją zmniejszyć. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości formy. Zmielony twaróg musi dobrze związać, ale jednocześnie nie może być przesuszony, dlatego sprawdzaj gotowość masy sernikowej patyczkiem po upływie godziny - mogą na nim pozostać drobne okruchy. Jak w przypadku większości serników tradycyjnych, ciasto należy studzić przy lekko otwartych drzwiczkach, dzięki czemu nagrzany piekarnik powoli będzie tracił temperaturę. Pozwoli to zapobiec opadaniu, a tym samym pomoże zachować piękny wygląd deseru. 

Sernik królewski do przygotowania z wyprzedzeniem 

Każde Święta to prawdziwy zawrót głowy dla całej rodziny, dlatego dobrze jest móc przygotować sernik królewski z wyprzedzeniem, o ile to możliwe. Kruchy spód można zagnieść nawet kilka dni wcześniej i przechowywać go szczelnie owinięty w lodówce. Sama warstwa serowa nie wymaga długiego czasu przygotowań i można ją zrobić od ręki, ale osoby bardzo zapracowane ucieszą się na wieść, że ten sernik tradycyjny można także zamrozić. Pamiętaj, by bardzo szczelnie go zapakować przed mrożeniem, a potem rozmrażać w temperaturze pokojowej. 

Sernik królewski z dodatkami 

Niektórzy wolą sernik na kakaowym spodzie bez dodatków, a inni nie wyobrażają sobie tego ciasta bez rodzynek. Jeśli więc chcesz, możesz je dodać tuż przed wylaniem masy serowej. Ciekawego smaku doda też kandyzowana skórka pomarańczowa czy sok z cytryny. W tej wersji przepisu sernik królewski z wiaderka wystarczy posypać drugą połową startego ciasta kruchego, ale równie dobrze można obsypać go jeszcze cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi czy inną, ulubioną posypką. Świetnie sprawdzi się też bita śmietana i płatki czekolady. 

Gdzie sernik królewski sprawdzi się najlepiej? 

Sernik królewski na przyjęcia będzie zawsze strzałem w dziesiątkę. Warstwa kakaowego ciasta przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom, a rozpływająca się w ustach, kremowa masa sernikowa pozwoli na chwilę prawdziwego zapomnienia. Bez obaw podaj więc sernik królewski na urodziny, jubileusze czy Święta. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 235

do 60 min 60 min
5
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 146

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2239

do 15 min 15 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Ciasta Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...

Odsłon: 28032

do 60 min 60 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Śniadania Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Polecam. Szybkie, smaczne śniadanko.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 725

do 15 min 15 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 648

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 235

do 60 min 60 min
5
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 146

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2239

do 15 min 15 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Ciasta Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...

Odsłon: 28032

do 60 min 60 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Śniadania Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Polecam. Szybkie, smaczne śniadanko.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 725

do 15 min 15 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 648

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik królewski
Autor:
smaker
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki śmietany 18%
Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 2 białka
Sposób przygotowania:
1

Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodajemy żółtka, śmietanę i margarynę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce. Z podanych składników zagniatamy, gładkie, jednolite ciasto. Następnie z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

2

W tym czasie zabieramy się za masę serową. Ważne, aby wszystkie składniki przed przystąpieniem do pracy osiągnęły temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przekładamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy budyń, rozpuszczone masło i śmietankę. Składniki miksujemy na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym jajku, na koniec wlewamy pozostałe z kruchego ciasta białka. Składniki mieszamy do połączenia.

3

Prostokątną blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy kruche, kakaowe ciasto, które odwijamy z folii i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą z nich ścieramy na tarce i rozsypujemy równomiernie na spodzie formy. Następnie na spód przelewamy masę serową. Powierzchnię równamy. Przykrywamy ją drugą częścią startego ciasta.

4

Sernik królewski wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto pieczemy w tej temperaturze przez około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.

5

Upieczony sernik królewski początkowo studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Z piekarnika wyciągamy ciasto dopiero po upływie 30 minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki