Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na pyszny sernik królewski, któremu nie sposób się oprzeć. Kruche kakaowe ciasto w połączeniu z puszystą masą serową z pewnością skradnie serca waszych domowników i gości. Przepis na ten wypiek pochodzi z przepiśnika babci Tereski, która piekła ten sernik co roku na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 146
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 83
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 146
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 83
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodajemy żółtka, śmietanę i margarynę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce. Z podanych składników zagniatamy, gładkie, jednolite ciasto. Następnie z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za masę serową. Ważne, aby wszystkie składniki przed przystąpieniem do pracy osiągnęły temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przekładamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy budyń, rozpuszczone masło i śmietankę. Składniki miksujemy na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym jajku, na koniec wlewamy pozostałe z kruchego ciasta białka. Składniki mieszamy do połączenia.
Prostokątną blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy kruche, kakaowe ciasto, które odwijamy z folii i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą z nich ścieramy na tarce i rozsypujemy równomiernie na spodzie formy. Następnie na spód przelewamy masę serową. Powierzchnię równamy. Przykrywamy ją drugą częścią startego ciasta.
Sernik królewski wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto pieczemy w tej temperaturze przez około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Upieczony sernik królewski początkowo studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Z piekarnika wyciągamy ciasto dopiero po upływie 30 minut.