Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik wiedeński

01.04.2024 Odsłon: 51744
5.0 (92 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker
Co zrobić, aby sernik był wyjątkowo puszysty i delikatny? Przetestuj przepis na sernik wiedeński. Ta stara i sprawdzona receptura sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pamiętaj, że ten sernik mocno wyrasta w czasie pieczenia, jednak studzony w odpowiedni sposób nie powinien bardzo opaść. Sernik tradycyjny bez spodu to ciasto, które rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty, oraz na specjalne okazje, takie jak Wielkanoc, czy Boże Narodzenie. Ponadto przygotowanie sernika wiedeńskiego wcale nie jest trudne, dzięki czemu poradzi sobie z tym nawet laik. 

Przepis na sernik wiedeński  

Sernik wiedeński to jeden z tych deserów, które idealnie sprawdzają się w okresie świątecznym. Przepis z reguły opiera się na tłustym twarogu. Możesz zmielić go samodzielnie dwa lub trzy razy. Świetnie sprawdzi się także przepis na sernik wiedeński z wiaderka, który znacznie usprawni proces przygotowania tego smacznego wypieku. 

Przepis na sernik wiedeński – jak urozmaicić smak sera?

Bazą przepisu na sernik wiedeński jest oczywiści tłusty biały ser twarogowy, jednak, aby dodatkowo urozmaicić jego smak, dodaj do niego otartą skórkę z cytryny. Nie zapomnij, aby wcześniej dokładnie umyć owoc i sparzyć go przy pomocy wrzątku. Wówczas pozbędziesz się wosków oraz ewentualnych substancji chemicznych, które mogą znaleźć się na skórce. Dodatkowo oprócz zwykłego cukru do masy warto dodać cukier wanilinowy. Według niektórych osób przepis na pyszny sernik wiedeński możesz urozmaicić skórką pomarańczową lub nasionami z laski wanilii. 

Co zrobić, żeby sernik wiedeński nie opadał?

Marzysz, aby upiec sernik wiedeński, który nie opada? Musisz przestrzegać kilku zasad. Zacznij od wcześniejszego wyjęcia składników z lodówki. Pamiętaj również o tym, aby piec sernik dosyć długo w raczej niskiej temperaturze, zazwyczaj zaleca się, aby nie przekraczała 170 stopni. Sernik wiedeński wychodzi wyrośnięty, kiedy nie otwiera się drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, oraz studzi go w zamkniętym piekarniku. Warto odczekać co najmniej pół godziny. 

Jaką formę wybrać do sernika wiedeńskiego? 

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu na sernik wiedeński, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm. 
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy 23 cm (o wysokich ściankach)

Etapy przygotowania

Sernik wiedeński przepis babci – z czym podawać?

Jako dodatek do sernika wiedeńskiego świetnie sprawdzi się rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Możesz także przygotować polewę z masła, kilku kostek czekolady i kakao. Świetnie sprawdzi się również cukier puder lub lukier na bazie soku z cytryny i cukru pudru. Jeżeli masz ochotę przygotować deser na bogato, możesz gotowy, jeszcze ciepły sernik podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Jeśli lubisz przełamywać słodkie desery czymś lekko kwaśnym, pyszny sernik tradycyjny przełam wiśniami na ciepło. Możesz użyć tych mrożonych. 

Historia sernika wiedeńskiego

Sernik wiedeński, przez niektórych zwany jest również sernikiem tradycyjnym bez spodu. Podobno recepturę na ten pyszny deser zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu. Wypiek ten miał pojawić się w Polsce w 1683 roku, po bitwie pod Wiedniem. 

Sernik na Wielkanoc 

Przepis na pyszny sernik wiedeński świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc. Jest konkretny, kremowy i pyszny, dlatego na pewno na pewno posmakuje twoim domownikom. Jeżeli jednak chcesz urozmaicić nieco swoje świąteczne menu, możesz postawić na niezwykle modny w tym sezonie sernik dubajski. Idealnym sernikiem na Wielkanoc, będzie także ten pistacjowy lub zebra. Warto pamiętać, że najlepszy przepis to ten, w którym wykorzystasz składniki dobrej jakości. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 166

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2410

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1046

do 15 min 15 min
19
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 54

do 30 min 30 min
4
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Szybkie ciasto czekoladowe

Desery Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu p...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 140

do 30 min 30 min
2
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa prezydencka wzbogacona

Zupy Zupa prezydencka wzbogacona

Bogactwo warzyw, aromatów , uzupełnione o mięsny dodatek sprawia ,że zupa jes...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Cukinia
  • Papryka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 173

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 166

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2410

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1046

do 15 min 15 min
19
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 54

do 30 min 30 min
4
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Szybkie ciasto czekoladowe

Desery Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu p...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 140

do 30 min 30 min
2
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa prezydencka wzbogacona

Zupy Zupa prezydencka wzbogacona

Bogactwo warzyw, aromatów , uzupełnione o mięsny dodatek sprawia ,że zupa jes...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Cukinia
  • Papryka
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 173

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik wiedeński
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 1 kg tłustego twarogu z wiaderka
  • 180 g drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie sernika wiedeńskiego rozpocznij od przełożenia twarogu do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiane przez sitko, cukier waniliowy oraz skórkę cytrusową. Całość dokładnie wymieszaj, aby w masie nie było grudek.

2

Do przepisu na sernik wiedeński będzie potrzebne masło. Roztop je w rondelku, a następnie odstaw do przestudzenia i zmiksuj z masą serową.

3

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z twarogiem. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Gdy białka będą lśniące, zacznij porcjami dodawać je porcjami do masy serowej. Za każdym razem masę należy delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, zwracając uwagę, aby dobrze ją napowietrzyć, łącząc wszystkie składniki.

4

Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i oprósz cienką warstwą mąki. To tradycyjny sernik bez spodu, dlatego od razu przelej masę na sernik wiedeński do przygotowanej tortownicy. Pamiętaj, że sernik mocno wyrośnie, dlatego jeśli twoja tortownica jest niska, możesz dodatkowo podwyższyć jej ścianki przy pomocy papieru do pieczenia.

5

Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj aż wystygnie. Otwórz drzwiczki i wyjmij ciasto, dopiero gdy będzie całkowicie wystudzony. Potrwa to kilka godzin, jednak dzięki temu ciasto nie opadnie znacząco.

6

Gotowy sernik możesz oprószyć cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową lub masą kajmakową.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki