Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy masz ochotę przygotować efektownie wyglądające ciasto, sernik zebra będzie idealnym rozwiązaniem. Nie tylko doskonale smakuje, ale również zachwyca swoim wyglądem. Wbrew pozorom, przepis jest wyjątkowo prosty i z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Na początku przygotuj spód do ciasta. Herbatniki rozdrobnij z pomocą tłuczka i worka strunowego przeznaczonego do produktów spożywczych lub blendera. Masło rozpuść w rondelku. Jeśli używasz maślanych herbatników bez dodatku czekolady to dodaj teraz kakao do tłuszczu. Połącz ze zmiksowanymi ciastkami. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie równomiernie rozłóż ciasteczkowy spód.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz spód do sernika około 10 minut. Odstaw do ostudzenia.
Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka umieść w misce wraz z cukrem białym i waniliowym. Utrzyj na jasną masę, miksując na wysokich obrotach.
Do sera dodaj pianę z żółtek i budyń waniliowy w proszku, dokładnie wymieszaj. Dodaj też pianę z białek i delikatnie połącz składniki szpatułką lub łyżką. Masę podziel na pół. Do jednej z nich dodaj budyń czekoladowy i kakao.
Na podpieczony wcześniej spód wyłóż najpierw ciemną masę. Następnie przekładaj jasne ciasto z ciemnym. Umieść sernik w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza bez termoobiegu i zostaw na kolejne 70 minut.
Sernik zebra studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekoruj po wystudzeniu tak jak lubisz.