Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy masz ochotę przygotować efektownie wyglądające ciasto, sernik zebra będzie idealnym rozwiązaniem. Nie tylko doskonale smakuje, ale również zachwyca swoim wyglądem. Wbrew pozorom, przepis jest wyjątkowo prosty i z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Składniki
Na początku przygotuj spód do ciasta. Herbatniki rozdrobnij z pomocą tłuczka i worka strunowego przeznaczonego do produktów spożywczych lub blendera. Masło rozpuść w rondelku. Jeśli używasz maślanych herbatników bez dodatku czekolady to dodaj teraz kakao do tłuszczu. Połącz ze zmiksowanymi ciastkami. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie równomiernie rozłóż ciasteczkowy spód.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz spód do sernika około 10 minut. Odstaw do ostudzenia.
Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka umieść w misce wraz z cukrem białym i waniliowym. Utrzyj na jasną masę, miksując na wysokich obrotach.
Do sera dodaj pianę z żółtek i budyń waniliowy w proszku, dokładnie wymieszaj. Dodaj też pianę z białek i delikatnie połącz składniki szpatułką lub łyżką. Masę podziel na pół. Do jednej z nich dodaj budyń czekoladowy i kakao.
Na podpieczony wcześniej spód wyłóż najpierw ciemną masę. Następnie przekładaj jasne ciasto z ciemnym. Umieść sernik w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza bez termoobiegu i zostaw na kolejne 70 minut.
Sernik zebra studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekoruj po wystudzeniu tak jak lubisz.