Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik dubajski to niezwykle smaczny sernik na zimno (bez pieczenia) zainspirowany słynną dubajską czekoladą.
Tortownica 24 cm
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5269
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29588
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19185
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 915
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5269
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29588
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19185
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 915
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Roztop w rondelku masło. Pokrusz do niego gorzką czekoladę. Mieszając, połącz masło i czekoladę w jednolitą masę.
Zmiel w malakserze herbatniki. Wymieszaj z zawartością rondelka. Wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy. Wstaw ją do lodówki.
Posiekaj drobno ciasto kadayif. Podsmaż kilka minut na roztopionym na patelni maśle. Gdy się zarumieni, odstaw do przestudzenia. Wymieszaj z kremem pistacjowym. Połowę masy przełóż na spód z herbatników i wyrównaj.
Roztop pokruszoną białą czekoladę w 100 ml śmietany kremówki. Zmiksuj z twarogiem sernikowym.
Ubij resztę śmietany z serkiem mascarpone (śmietana i serek muszą być mocno schłodzone) i cukrem pudrem.
Roztop żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Wmieszaj w śmietanę z mascarpone. Połącz obie masy – śmietanę z mascarpone i twaróg z czekoladą.
Przełóż masę serową do tortownicy. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyłóż na sernik resztę masy pistacjowej. Gdy ciasto całkowicie stężeje, udekoruj je wedle uznania, np. kawałkami mlecznej czekolady i kolorowym lukrem.