Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik dubajski to niezwykle smaczny sernik na zimno (bez pieczenia) zainspirowany słynną dubajską czekoladą.
Tortownica 24 cm
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 211
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 218
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1320
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 629
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 211
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 218
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1320
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 629
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Roztop w rondelku masło. Pokrusz do niego gorzką czekoladę. Mieszając, połącz masło i czekoladę w jednolitą masę.
Zmiel w malakserze herbatniki. Wymieszaj z zawartością rondelka. Wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy. Wstaw ją do lodówki.
Posiekaj drobno ciasto kadayif. Podsmaż kilka minut na roztopionym na patelni maśle. Gdy się zarumieni, odstaw do przestudzenia. Wymieszaj z kremem pistacjowym. Połowę masy przełóż na spód z herbatników i wyrównaj.
Roztop pokruszoną białą czekoladę w 100 ml śmietany kremówki. Zmiksuj z twarogiem sernikowym.
Ubij resztę śmietany z serkiem mascarpone (śmietana i serek muszą być mocno schłodzone) i cukrem pudrem.
Roztop żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Wmieszaj w śmietanę z mascarpone. Połącz obie masy – śmietanę z mascarpone i twaróg z czekoladą.
Przełóż masę serową do tortownicy. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyłóż na sernik resztę masy pistacjowej. Gdy ciasto całkowicie stężeje, udekoruj je wedle uznania, np. kawałkami mlecznej czekolady i kolorowym lukrem.