Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik dubajski to niezwykle smaczny sernik na zimno (bez pieczenia) zainspirowany słynną dubajską czekoladą.
Tortownica 24 cm
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Roztop w rondelku masło. Pokrusz do niego gorzką czekoladę. Mieszając, połącz masło i czekoladę w jednolitą masę.
Zmiel w malakserze herbatniki. Wymieszaj z zawartością rondelka. Wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy. Wstaw ją do lodówki.
Posiekaj drobno ciasto kadayif. Podsmaż kilka minut na roztopionym na patelni maśle. Gdy się zarumieni, odstaw do przestudzenia. Wymieszaj z kremem pistacjowym. Połowę masy przełóż na spód z herbatników i wyrównaj.
Roztop pokruszoną białą czekoladę w 100 ml śmietany kremówki. Zmiksuj z twarogiem sernikowym.
Ubij resztę śmietany z serkiem mascarpone (śmietana i serek muszą być mocno schłodzone) i cukrem pudrem.
Roztop żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Wmieszaj w śmietanę z mascarpone. Połącz obie masy – śmietanę z mascarpone i twaróg z czekoladą.
Przełóż masę serową do tortownicy. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyłóż na sernik resztę masy pistacjowej. Gdy ciasto całkowicie stężeje, udekoruj je wedle uznania, np. kawałkami mlecznej czekolady i kolorowym lukrem.