Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przypadku serników nie można się pomylić - za każdym razem, gdy zrobicie to ciasto, otrzymacie pyszny deser, który w mgnieniu oka zniknie ze stołu. Tak też się stanie, jeśli przygotujesz luksusowy sernik pistacjowy. Aksamitnie gładki i przyjemnie orzechowy. Z pewnością będziesz chciał często powracać do tego przepisu. Aby uzyskać żywszy, jasnozielony kolor, możesz dodać do masy serowej nieco naturalnego barwnika. Nie jest to jednak obowiązkowe - już same pistacje nadadzą ciastu ładny odcień, a smak pozostanie bez zmian.
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 205
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 180
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1362
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 445
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 205
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 180
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1362
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 445
Składniki
Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wyjmij wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej.
Ciastka umieść w misie i zmiksuj na piasek. Możesz to też zrobić manualnie, umieszczając ciastka w woreczku strunowym, który następnie będziesz uderzać wałkiem do ciasta lub tłuczkiem. Pokruszone ciastka połącz z roztopionym wcześniej masłem.
Tortownicę o średnicy 20-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przesyp masę ciasteczkową, a następnie wyrównaj i wklep w dno i na boki formy. Włóż do lodówki na pół godziny do lodówki.
Pistacje umieść w misie miksera i zmiksuj do otrzymania miałkiej, mąki pistacjowej. Miksuj do czasu, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki. Uważaj jednak, by nie zaczął się oddzielać tłuszcz, bowiem powstanie masło pistacjowe. Następnie do pistacji dodaj słodzone mleko skondensowane oraz pastę pistacjową i dalej miksuj do momentu, aż powstanie gęsta, słodka masa.
Włącz piekarnik i ustaw na 150 stopni Celsjusza, na program bez termoobiegu. Dodaj jedno jajko po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj serek mascarpone, twaróg, ekstrakt z wanilii oraz barwnik, jeśli go używasz. Wszystko zmiksuj do otrzymania gładkiej masy serowej. Przelej ją później na schłodzony wcześniej spód z ciasteczek. Masę wyrównaj.
Sernik piecz przez 60 minut. Po tym czasie przestudź go w stygnącym piekarniku. Wyjmij ciasto z piekarnika. Następnie posiekaj pozostałe orzechy pistacjowe. Posyp wierzch sernika orzechami. Pokrój na kawałki o dowolnej wielkości.