Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik krakowski to jeden z najpopularniejszych deserów serwowanych na święta i na co dzień. Kruche ciasto w połączeniu z wilgotnym i puszystym twarogiem to przepis na sukces.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 54
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 560
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 123
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 54
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 560
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 123
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Siekaj je nożem do uzyskania konsystencji piasku. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Dodaj mieszaninę do mąki i zagnieć ciasto do połączenia składników. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Wyjmij kruche ciasto i odkrój od niego ok. 1/5. Mniejszą część wstaw z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o wymiarach ok. 25x35 cm.
Formę do pieczenia o wymiarach 22x32 cm wysmaruj bardzo delikatnie masłem. Rozwałkowany placek przenieś do blachy i dociśnij do spodu i boków. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę serową. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wanilię i żółtka. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj ser i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp rodzynki. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy twarogowej drewnianą łyżką. Ser przelej na podpieczony wcześniej spód.
Przygotuj kratkę na wierzchu. Odłożony wcześniej kawałek ciasta kruchego rozwałkuj na cienki placek i pokrój go w paski o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na wierzchu sernika, tworząc charakterystyczną kratkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 50-60 minut. Środek powinien być lekko drżący. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie go wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. Tradycyjny sernik krakowski podawaj posypany cukrem pudrem.