Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik krakowski
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik krakowski

14.04.2025 Odsłon: 16313
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Sernik krakowski tradycyjny jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. W wielu domach bez tego przysmaku nie ma Wielkanocy i Bożego Narodzenia! To klasyk polskiej kuchni, którego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych i najszybszych, ale ten przepis na sernik krakowski pomoże ci przyszykować deser idealny! 

Historia sernika krakowskiego 

Sernik najprawdopodobniej przybył do naszego kraju wraz z królem Janem III Sobieskim, po odsieczy wiedeńskiej. Ciasto jest nieco zmodyfikowaną wersją właśnie sernika wiedeńskiego, w której to Krakowiacy dodali ozdobną kratownicę na wierzchu masy serowej i spory dodatek cukru pudru! 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Tradycyjny sernik krakowski pieczony - kilka wskazówek 

Pyszny sernik krakowski charakteryzuje się lekką i puszystą serową masą na kruchym cieście i pod kratownicą z tego samego ciasta kruchego. Wraz z sernikiem królewskim należy do najbardziej rozpoznawalnych w Polsce wypieków. 

Przygotowanie ciasta kruchego 

Idealnie kruche ciasto wymaga nieco pracy. Zimne masło musi być bardzo drobno posiekane nożem wraz z mąką. Mieszanie śmietany i żółtek w osobnej miseczce pozwala na lepszą kontrolę konsystencji i równomierne rozprowadzenie składników w masie. Następnie należy ciasto kruche zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia. Po około godzinie można je podzielić i rozwałkować. Bardzo ważne jest, by masę serową wylewać na podpieczony spód ciasta, co zapobiegnie jego przemakaniu. 

Ozdobna kratownica - jak przygotować? 

Do przygotowania kratownicy potrzebna jest ok. 1/3 całego kruchego ciasta. Podobnie jak spód, rozwałkuj je na płaski placek i ostrym nożem pokrój na paski o grubości ok. 1-2 cm. Za pomocą szpatułki przenoś je na wierzch masy serowej, tworząc ozdobną i charakterystyczną kratkę. 

Prawdziwy sernik krakowski - twaróg sernikowy 

Najlepiej jest użyć twarogu sernikowego podwójnie mielonego własnoręcznie, co pozwala na dokładną kontrolę konsystencji masy serowej. Niemniej, z powodzeniem można też przygotować sernik krakowski z wiaderka, jednak pamiętaj, by wybierać jak najmniej mokry ser lub ewentualnie odcedzić go z nadmiaru płynu. Masę serową wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami najpierw mikserem, a po dodaniu białek - drewnianą łyżką, by utrzymać puszystość ciasta. 

Sernik krakowski z kratką - dodatki 

Zazwyczaj prawdziwy sernik krakowski zawiera dodatek rodzynek sułtańskich, ale jeśli masz ochotę, możesz także dosypać innych bakalii. Do tego ciasta świetnie będą pasować: 

  • kandyzowana skórka pomarańczowa, 
  • pistacje, 
  • wiórki kokosowe. 

Sernik krakowski z pistacjami zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole. 

Czas pieczenia sernika krakowskiego 

Sam kruchy spód należy podpiekać przez około 10 minut. Masę serową wylej na chrupiące i złociste dno, przykryj kratownicą i piecz przez kolejne 50-60 minut. Po tym czasie sprawdź gotowość wypieku za pomocą patyczka do szaszłyków. Pamiętaj jednak, by zrobić to bardzo szybko - nagła utrata temperatury spowoduje, że ciasto opadnie i nie będzie prezentowało się tak pięknie. Jak każdy sernik pieczony, ten także studź w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

Przygotowanie sernika krakowskiego w różnych wariacjach 

Choć tradycyjny wypiek wykorzystuje zaledwie kilka prostych składników, które są ogólnie dostępne w sklepie, możesz z powodzeniem urozmaicić swój wypiek ciekawymi dodatkami. Sernik krakowski z kajmakiem będzie znacznie słodszy od klasycznego, a z kolei oblanie lukrem cytrynowym wprowadzi nutę orzeźwienia i lekką kwaskowatość. 

Sernik krakowski na każdą okazję 

Zazwyczaj każde ciasto ma swoją sezonowość. Sernik na zimno najlepiej smakuje latem podczas upalnych dni, a piernik najczęściej przygotowywany jest na Święta Bożego Narodzenia. Ten tradycyjny sernik krakowski można przyrządzać przez cały rok, niezależnie od wydarzenia czy okazji. Może być wypiekiem do popołudniowej kawy, jak i pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. 

Walory smakowe sernika krakowskiego trudno opisać jednym zdaniem. Za tym ciastem przepadają wszyscy - duzi i mali, starzy i młodzi. Jest dostępne w każdej cukierni i zazwyczaj pierwsze znika z patery. To wszystko świadczy nie tylko o dużej popularności, ale również wyjątkowym smaku. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Sałatki Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z wędzonym kurczakiem i ananase...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 49962

do 30 min 30 min
62
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2454

do 15 min 15 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 224

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1083

do 15 min 15 min
20
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84

do 30 min 30 min
4
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Szybkie ciasto czekoladowe

Desery Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu p...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 223

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Sałatki Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z wędzonym kurczakiem i ananase...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 49962

do 30 min 30 min
62
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2454

do 15 min 15 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 224

do 15 min 15 min
6
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1083

do 15 min 15 min
20
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84

do 30 min 30 min
4
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Szybkie ciasto czekoladowe

Desery Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu p...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 223

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik krakowski
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto kruche:
  • 260 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 żółtka jajek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Warstwa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego
  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL
  • 150 g masła
  • 400 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Siekaj je nożem do uzyskania konsystencji piasku. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Dodaj mieszaninę do mąki i zagnieć ciasto do połączenia składników. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Wyjmij kruche ciasto i odkrój od niego ok. 1/5. Mniejszą część wstaw z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o wymiarach ok. 25x35 cm.

2

Formę do pieczenia o wymiarach 22x32 cm wysmaruj bardzo delikatnie masłem. Rozwałkowany placek przenieś do blachy i dociśnij do spodu i boków. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut. Wyjmij i ostudź.

3

Przygotuj warstwę serową. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wanilię i żółtka. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj ser i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp rodzynki. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy twarogowej drewnianą łyżką. Ser przelej na podpieczony wcześniej spód.

4

Przygotuj kratkę na wierzchu. Odłożony wcześniej kawałek ciasta kruchego rozwałkuj na cienki placek i pokrój go w paski o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na wierzchu sernika, tworząc charakterystyczną kratkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 50-60 minut. Środek powinien być lekko drżący. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie go wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. Tradycyjny sernik krakowski podawaj posypany cukrem pudrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki