Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie przepisy na ciasto zawsze warto mieć w swoim notatniku – aksamitny i delikatny sernik na zimno z owocami, który zawsze się udaje. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w robieniu deserów, poradzisz sobie z przygotowaniem. Smakuje tak dobrze, że zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Ten lekki sernik na zimno to połączenie chrupiącego spodu herbatnikowego, owocowej warstwy żelki malinowej i delikatnej, puszystej masy serowej. Wierzch udekorujesz malinami. Dzięki temu, że przepis na sernik na zimno nie wymaga pieczenia, stanowi doskonały pomysł na deser na upalne dni.
Ten przepis z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik pieczony. Przede wszystkim jest szybszy, prostszy i nie wymaga piekarnika. Doskonale sprawdzi się latem, kiedy nie chcesz podnosić temperatury w swojej kuchni. Przygotujesz go w bardzo łatwy sposób na rodzinne spotkania, święta, urodziny czy przyjęcia w ogrodzie. Sernik na zimno z owocami doskonale sprawdzi się również na co dzień, kiedy masz ochotę na coś słodkiego i lekkiego. Żelka malinowa dodaje kwaskowatego i owocowego charakteru, co przełamuje kremową masę serową oraz ciasteczkowego spodu.
W dodatku możesz przygotować ten lekki sernik na zimno o każdej porze roku. Do przepisu proponujemy użyć mrożonych malin, które znajdziesz w każdym sklepie nawet zimą. Aby zrobić pyszny sernik na zimno z owocami, możesz też użyć domowych malin – świeżych albo zamrożonych jakiś czas temu.
Przepis na sernik na zimno składa się z kilku etapów. Bez obaw – z pewnością sobie z nim poradzisz nawet bez doświadczenia w kuchni. Spód na spód sernika jest banalny. Herbatniki należy dokładnie rozdrobnić, do czego możesz użyć tłuczka i woreczka do przechowywania produktów spożywczych. Szybciej to zrobisz jednak z pomocą blendera z końcówką do siekania. Powinny mieć konsystencję drobnych okruszków. Masło roztopisz w rondelku, ale pamiętaj, żeby je delikatnie przestudzić przed połączeniem z herbatnikami. Dobrym sposobem na spód sernika jest umieszczenie go w lodówce w trakcie przygotowywania delikatnej masy serowej. Dzięki temu schłodzi się i tym samym stwardnieje.
Zrobienie żelki malinowej jest również proste. Wystarczą ci do tego 3 składniki: mrożone owoce, cukier i żelatyna. Maliny trzeba dobrze podgrzać i wymieszać wraz z cukrem, a następnie zblendować na purée. Po połączeniu z rozpuszczoną w wodzie żelatyną i wylaniu na herbatnikowy spód, dobrze stężeją.
Sposób na masę serową również wymaga zastosowania żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Pamiętaj też o prawidłowym ubijaniu śmietanki. Powinna być mocno schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Dobrym sposobem na masę serową jest również umieszczenie śmietanki na chwilę przed ubijaniem w zamrażalniku. Dzięki temu szybciej zrobi się sztywna i puszysta.
W tym przepisie na sernik na zimno bardzo ważne jest odstawianie każdej zrobionej warstwy do lodówki. Dzięki temu uzyskasz stabilne ciasto, które będzie dobrze się kroić, a także świetnie wyglądać na stole.
Nasz sposób przygotowania sernika na zimno nie jest skomplikowany, ale wymaga odrobiny czasu i chłodzenia każdej warstwy osobno. Mimo wszystko to świetny pomysł na deser na upalne dni.
Składniki też są dosyć proste i łatwo dostępne. Nie musisz używać twarogu sernikowego, wystarczy serek śmietankowy, taki jak do kanapek. Możesz jednak stosować te produkty zamiennie. Wybierz śmietankę kremówkę 30 albo 36%, aby dobrze się ubijała, a delikatna masa serowa była puszysta. Aby zrobić sernik z ciasteczkowym spodem, weź pod uwagę tradycyjne herbatniki o maślanym smaku. Doskonale pasują one do kremowej masy serowej, a także owoców.
Jeśli z kolei szukasz sposobu na dekorację sernika, wybierz świeże owoce, białą czekoladę albo wiórki kokosowe. To składniki, które doskonale uzupełniają smak masy sernikowej.
Proponowany przez nas sposób przygotowania sernika na zimno uwzględnia maliny, ale nie są to jedyne owoce, których możesz użyć. Doskonale sprawdzą się również truskawki, borówki, a nawet mango czy też czarna porzeczka. W serniku malinowym docenisz delikatny kwaśny posmak, który przełamuje słodycz masy sernikowej. Warto zatem wybrać takie owoce, które będą lekko kwaskowate, a nie tylko słodkie. Jeśli nie chcesz robić żelki owocowej, możesz też przygotować bardziej tradycyjny sernik na zimno z galaretką truskawkową albo malinową.
Składniki
Dno tortownicy oraz brzegi wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód. Herbatniki dokładnie rozdrobnij za pomocą blendera, najpierw na niskich, a później na wysokich obrotach. Gdy będą pokruszone, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Gotową masę przełóż do tortownicy i za pomocą palców dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
Zrób żelkę malinową. Żelatynę zalej gorącą wodą (wystarczy około 6 łyżek) i energicznie mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Maliny przełóż do garnka i podgrzewaj wraz z cukrem. Gdy puszczą sok, a słodzik się rozpuści, zblenduj. Dodaj żelatynę i starannie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Na herbatnikowy spód wylej żelkę (pozostaw około pół szklanki do dekoracji wierzchu ciasta). Za pomocą łyżki wyrównaj masę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki.
Masa serowa. Żelatynę przygotuj w ten sam sposób co na żelkę — zalej ją gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Schłodzoną śmietankę przelej do garnka i zacznij ubijać wraz z cukrem. Pod sam koniec dodaj ser i żelatynę. Całość miksuj do momentu uzyskania puszystej masy.
Warstwę serową wylej na malinową żelkę. Ponownie za pomocą łyżki wyrównaj wierzch, wstaw do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wyciągnij i na wierzch ciasta wyłóż resztę malinowego purée. Ponownie odstaw do lodówki do stężenia.
Przed podaniem każdy z kawałków sernika na zimno udekoruj malinami.