Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż pomysłów na ciasta można mieć całe mnóstwo, są takie przepisy, do których każdy z chęcią wraca. Bez wątpienia do tego typu deserów należy sernik tradycyjny. Zniewala smakiem, który w przypadku wielu osób przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Tradycyjny, ciężki sernik jest właśnie taki za sprawą najlepszych dodatków, przede wszystkim zmielonego twarogu. Przygotowany także z użyciem najlepszej jakości masła, idealnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc. Chociaż aktualnie popularnością cieszą się również inne propozycje, takie jak sernik pistacjowy, to klasyka zawsze jest na topie. Mnóstwo osób zastanawia się, jak zrobić dobry sernik tradycyjny. Nasz przepis w tym pomoże.
Wydawać by się mogło, że przygotowanie ulubionego ciasta Polaków jest trudne, ale nic bardziej mylnego. Prosty przepis na sernik tradycyjny to dobre rozwiązanie dla każdego - poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie jest wprawionym cukiernikiem. Sekret tkwi w wyborze najlepszych jakościowo składników i uważnym wykonywaniu każdego kroku. Cukier i miękkie masło powinny być ubite na idealnie puszystą masę, następnie należy połączyć je z jajkami i twarogiem. Istotne są również dodatki takie jak skórka cytrusów czy pasta waniliowa. To one sprawią, że sernik tradycyjny będzie zachwycał smakiem i aromatem.
Sernik tradycyjny ma właściwie same zalety - jest prosty w przygotowaniu i smakuje większości osób. Ważne jest także to, że podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, z czego wiele osób chętnie korzysta. Dobrym przykładem jest sernik z rodzynkami, obok którego miłośnicy słodkości często nie przechodzą obojętnie. Jeżeli chcesz urozmaicić przepis, możesz przygotować także polewę czekoladową, która sprawi, że ciasto jeszcze bardziej będzie rozpływać się w ustach. Popularnością cieszy się także tradycyjny sernik z brzoskwiniami.
Jak widać, zaledwie kilka prostych kroków wystarczy, aby przygotować wyborny tradycyjny sernik. Atutem tego ciasta jest również fakt, że zrobimy je, używając zalewie kilku podstawowych składników. To znakomita propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Każda okazja jest dobra do tego, żeby wypróbować nasz prosty przepis na sernik tradycyjny.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 186
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 902
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 349
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 186
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 902
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 349
Składniki
Do misy miksera przełóż cukier i miękkie masło pokrojone w kostkę. Zacznij je ubijać na wysokich obrotach, tak aby uzyskać jasną i puszystą masę.
Do masy maślanej zacznij dodawać powoli po jednym jajku. Cały czas miksuj, aby składniki dobrze się połączyły. Ubijaj masę przez około 5 minut, aby stała się jednolita i puszysta.
Następnie dodaj do jajek twaróg. Jeśli ich używasz, dodaj również skórkę z cytrusów oraz pastę waniliową. To także dobry moment, na dodanie innych składników, które wyniosą twój sernik tradycyjny na wyższy poziom. Możesz sięgnąć np. po orzechy, kawałki czekolady lub suszone owoce. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę serową przelej do tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej delikatnie bułką tartą.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około 60 minut. Ciasto studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podawaj po całkowitym wystygnięciu. Przed podaniem, sernik tradycyjny możesz udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą.