Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinakowe ciasto z truskawkowym wkładem to imponujący wypiek, który z pewnością na każdym zrobi wrażenie. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy upiec szpinakowy biszkopt a następnie przełożyć go masą śmietankową i truskawkami. Niewiele pracy a wygląd ciasta zachwyca! Przepis na szpinakowe ciasto z truskawkowym wkładem możecie dowolnie modyfikować, np. zamieniając truskawki na maliny, borówki lub jeżyny. W tym deserze świetnie sprawdzą się również owoce mrożone. Wystarczy wyciągnąć je odpowiednio wcześniej z zamrażalnika i połączyć z rozpuszczoną galaretką. W taki sposób pozbędziecie się resztek owocowych zapasów przed zbliżającym się latem.
tortownica o średnicy 28 cm, mikser
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4890
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 32
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 35
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 166
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4890
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 32
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 35
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 166
Składniki
Świeży szpinak przełóż do rondelka. Liście podgrzewaj przez około 2 minuty cały czas mieszając do momentu aż całkowicie zmiękną.
Duszony szpinak zmiksuj na gładki mus.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną.
Do osobnej miski wbij 4 całe jajka. Dodaj cukier. Składniki zmiksuj na puszystą masę. Pod koniec miksowania do masy jajecznej dodawaj stopniowo olej. Następnie zblendowany szpinak.
Do mokrych składników dodawaj dodawaj stopniowo suche składniki. Ciasto szpinakowe miksuj do połączenia.
Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto szpinakowe przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (grzałka góra-dół). Biszkopt szpinakowy piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt przestudź, zdejmij rant tortownicy. Podziel biszkopt na 3 równej wysokości blaty.
Truskawki opłucz, osusz, odetnij szypułki. Owoce pokrój na grubsze plasterki.
Do wysokiej miski przelej schłodzoną śmietankę. Ubij ją razem z cukrem na puszystą masę. Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone. Składniki zmiksuj na gęsty, puszysty krem.
Na pierwszy blat szpinakowego ciasta wyłóż 1/3 części kremu. Na rozprowadzony krem wyłóż część pokrojonych truskawek. Ciasto przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż kolejną porcję kremu i truskawek. Ciasto szpinakowe wykończ ostatnim blatem biszkoptu oraz pozostałą porcją kremu i truskawek.
Szpinakowe ciasto z truskawkowym wkładem schładzaj przynajmniej przez 2-3 godziny w lodówce.