Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa szarlotka sprawdza się przy każdej okazji. I na co dzień i od święta.
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 20
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 63
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 26
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 20
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 63
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 26
Składniki
W misce mieszamy suche składniki: oba rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia
Do suchych składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło ( może być prosto z lodówki, ale nie musi - z miękkim masłem szybciej się zagniecie ciasto, ale dłużej będzie musiało pobyć w lodówce po wyrobieniu ) oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto
Ciasto dzielimy na dwie równe części, wkładamy je do foliowych woreczków. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika
Teraz przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy środki i ścieramy na tarełku na dużych oczkach. Odstawiamy na ok 20 minut, a po tym czasie odciskamy z nich sok ( u mnie tym razem 200 ml ), a następnie dodajemy do nich cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy
Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o rozmiarach 24x24 cm ) wylepiamy ciastem wyjętym z lodówki ( ciasto można rozwałkować na rozmiar blaszki, można rwać po kawałku i wylepić nim spód ), na ciasto nakładamy równomiernie przygotowane jabłka, a na wierzch ścieramy ( na dużych oczkach ) ciasto wyjęte z zamrażalnika
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ( góra - dół ) ok 60 minut do ładnego zrumienienia
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Możemy obsypać cukrem pudrem