Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa szarlotka sprawdza się przy każdej okazji. I na co dzień i od święta.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Składniki
W misce mieszamy suche składniki: oba rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia
Do suchych składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło ( może być prosto z lodówki, ale nie musi - z miękkim masłem szybciej się zagniecie ciasto, ale dłużej będzie musiało pobyć w lodówce po wyrobieniu ) oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto
Ciasto dzielimy na dwie równe części, wkładamy je do foliowych woreczków. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika
Teraz przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy środki i ścieramy na tarełku na dużych oczkach. Odstawiamy na ok 20 minut, a po tym czasie odciskamy z nich sok ( u mnie tym razem 200 ml ), a następnie dodajemy do nich cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy
Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o rozmiarach 24x24 cm ) wylepiamy ciastem wyjętym z lodówki ( ciasto można rozwałkować na rozmiar blaszki, można rwać po kawałku i wylepić nim spód ), na ciasto nakładamy równomiernie przygotowane jabłka, a na wierzch ścieramy ( na dużych oczkach ) ciasto wyjęte z zamrażalnika
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ( góra - dół ) ok 60 minut do ładnego zrumienienia
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Możemy obsypać cukrem pudrem