Mięciutki biszkopt przełożony jabłkami, posypany cukrem pudrem. Pyszne rozpływające się w ustach ciasto. Robię je od lat. Tym razem szybka wersja, bo użyłam jabłek ze słoika. Jeśli chcecie zrobić ze świeżych jabłek, to potrzeba 2 kg.
Szybki jabłecznik biszkoptowy
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy
- 1 litrowy słoik jabłek prażonych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki zimnej wody
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy
- 1 litrowy słoik jabłek prażonych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki zimnej wody

Etapy przygotowania
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 30 minut.

Jabłka ze słoika przełożyć do garnka. Podgrzać. Dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do gorących jabłek, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje wyłączyć gaz. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej części wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć.

Wierzch posypać cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 96

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 62
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 96

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 62



Składniki
- 6 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litrowy słoik jabłek prażonych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki zimnej wody
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 30 minut.
Jabłka ze słoika przełożyć do garnka. Podgrzać. Dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do gorących jabłek, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje wyłączyć gaz. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej części wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Apetyczne bułeczki:) No i ten dodatek wiśni z procentami - rewelacja:)
Dobry pomysl!
Świetne bułeczki.
Sniadanie jak się patrzy
Pyszotka:)