Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść przejrzałych bananów? Zrób to ciasto. Zużyjesz banany, które za chwilę nadawałyby się do kosza, a rodzinie sprawisz przyjemność. Dodatkowo, aby uniknąć cukru dodaj suszonych daktyli i otrzymasz słodkie ciasto bez dodawania cukru. Ktoś woli ciasta słodsze może dodać 2 łyżki cukru. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale też na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Będzie również smacznym słodkim dodatkiem do grilla.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1156
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 131
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10636
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1156
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 131
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10636
Składniki
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie z daktyli odlewamy wodę i odciskamy je
Mąkę mieszamy z sodą i ewentualnie cukrem
W drugiej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany z jajkiem, olejem i rozgniecionymi daktylami
Do mokrej masy dodajemy mąkę i szybko, ale dokładnie mieszamy
Na koniec dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy
Ciasto przekładamy do keksówki o rozmiarze 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu chwytając za papier do pieczenia także z formy ( delikatnie ) i studzimy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu