Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść przejrzałych bananów? Zrób to ciasto. Zużyjesz banany, które za chwilę nadawałyby się do kosza, a rodzinie sprawisz przyjemność. Dodatkowo, aby uniknąć cukru dodaj suszonych daktyli i otrzymasz słodkie ciasto bez dodawania cukru. Ktoś woli ciasta słodsze może dodać 2 łyżki cukru. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale też na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Będzie również smacznym słodkim dodatkiem do grilla.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666329
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 127
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 653
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5789
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666329
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 127
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 653
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5789
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie z daktyli odlewamy wodę i odciskamy je
Mąkę mieszamy z sodą i ewentualnie cukrem
W drugiej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany z jajkiem, olejem i rozgniecionymi daktylami
Do mokrej masy dodajemy mąkę i szybko, ale dokładnie mieszamy
Na koniec dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy
Ciasto przekładamy do keksówki o rozmiarze 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu chwytając za papier do pieczenia także z formy ( delikatnie ) i studzimy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu