Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, łatwe i smaczne ciasto kakaowe z maślanką , kefirem lub jogurtem naturalnym. Można zrobić w różnych wersjach. Ja proponuję z przyprawa piernikową.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Do miski przesiać mąkę, kakao i dodać pozostałe suche składniki. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodać jajko, maślankę i olej. Wymieszać łyżką do połączenia składników (nie za długo).
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie forma babkowa 10x25 cm, może być również forma kwadratowa ok. 24x24x cm lub okrągła tortownica śr. 24-26 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone w środku.. W formie babkowej muszę piec 10-15 minut dłużej.
Ciasto po lekkim przestudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Ciasto długo zachowuje świeżość.