Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto z agrestem, które zrobicie w niespełna pół godziny. Pozostały czas to oczekiwanie na upieczenie tego pysznego placka. Dodatek agrestu nadaje mu fajnego, orzeźwiającego smaku, a kruszonka przyjemnej chrupkości i słodyczy. Ciasto samo w sobie wychodzi niezwykle puszyste i wilgotne. Najlepiej smakuje pierwszego dnia. Nadaje się również do mrożenia.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 747
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 747
Składniki
Uwaga: wszystkie składniki przed przystąpieniem do pracy powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
W misce połącz składniki kruszonki: mąkę, cukier i masło. Ciasto rozetrzyj w palcach, następnie zlep w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
Prostokątną formę wyściel papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Agrest oczyść, opłucz i osusz na ręczniku papierowym, następnie oprósz mąką ziemniaczaną.
Miękkie masło przełóż do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. W trakcie miksowania dodaj po jednym jajku, następnie wlej śmietankę kremówkę. Składniki miksuj do połączenia. Na koniec do ciasta wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszaj do połączenia składników.
Zmiksowane ciasto przelej do formy. Na wierzch wysyp owoce i kruszonkę.
Ciasto z agrestem wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).