Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To trzeba zrobić! Proste ciasto, zrobisz z dziećmi lub szybko zakręcisz zanim teściowa przyjdzie. Skład prosty i można go ulepszać mieszając dynie z jabłkiem, gruszką (najlepiej mało dojrzała żeby nie było dużo soku). Pamiętaj że najlepsza dynia do ciasta to Muscat, Hokkaido lub piżmowa - lub inna mniej wodnista.
mikser, łyżka, piekarnik, foremka 24 x 24 lub okrągła śr. 26
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Przygotuj foremkę. Wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką lub bułka tartą. Orzechy posiekaj na średniej wielkości kawałki. Dynie samą lub z owocami zetrzej na grubych oczkach tarki jarzynowej. Włącz piekarnik na 180 stopni grzanie góra - dół, nie termo obieg. Jajka z cukrem ubijamy " do białości" na puszysta masę, do niej dodajemy cynamon, cukier wanilinowy, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i wlej olej. Wymieszaj na mniejszych lub średnich obrotach miksera. Ciasto powinno być dość gęste. Wsyp startą dynię i wymieszaj łyżką. Wylej na foremkę, rozprowadź równomiernie, posyp orzechami po wierzchu i włóż do piekarnika.
W zależności od piekarnika, pieczenie trwa od 30 - 50 min. Robię test suchego patyczka. Ciasto nie schnie szybko, więc jeśli zostanie na kolejny dzień, będzie tak samo apetyczne i wilgotne.