Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szyper to potoczne określenie kapitana małego statku. Z pewnością taka postać ma dość suchego prowiantu i codziennego spożywania ryb, dlatego realizacja marzenia o słodkim przysmaku staje się prawdziwym luksusem. Szyperki – kruche ciasteczka z nadzieniem twarogowym to przekąska, na którą skusiłby się każdy wilk morski. Choć przygotowanie przysmaku wymaga nieco czasu i cierpliwości, smak i tekstura wynagrodzą każdą chwilę poświęconą na ich stworzenie.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2893
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2893
Składniki
Przygotuj ciasto. 250 g białego sera umieść na czystej, bawełnianej ściereczce i mocno wyciśnij, aby maksymalnie pozbyć się płynu. Wsyp przesianą mąkę na stolnicę, dodaj cukier waniliowy i wkrój miękkie masło. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie wykonaj farsz i zmiksuj pozostały twaróg ze śmietaną lub jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem białym, aż cukry się rozpuszczą. Jeśli wolisz twarogowe nadzienie o bardziej strukturalnej konsystencji, przepuść ser przez maszynkę do mięsa. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać odrobinę skórki cytrynowej, rodzynki lub posiekane orzechy laskowe.
Schłodzone ciasto rozwałkuj (na ok. 0,5 cm) na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj kółka od szklanki lub foremki. Na środek każdego krążka układaj pasek twarogowego farszu i sklej dwa boki ze sobą, aby powstała widniejąca na zdjęciu forma.
Szyperki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut, aby stały się złociste. Upieczone ciasteczka wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.