Tatatuszki to puszyste rosyjskie faworki przygotowane na kefirze. Jest to doskonały kompromis pomiędzy delikatnymi, okrągłymi pączkami, a kruchym, chrupiącym chrustem. Kefir w przepisie można zastąpić również jogurtem naturalnym - taratuszki wyjdą równie smaczne. Ważne, żeby do ciasta dodać sodę, która odpowiednio spulchni ciasto. Rosyjskie faworki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, jeszcze lekko ciepłe, oprószone delikatnie cukrem pudrem.
Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze
Składniki
- 400 ml kefiru (opcjonalnie: jogurt naturalny)
- 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej
- cukier puder
Składniki
- 400 ml kefiru (opcjonalnie: jogurt naturalny)
- 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej
- cukier puder
Etapy przygotowania
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier puder i sól. Następnie wlewamy kefir lub jogurt naturalny, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i wbijamy jedno jajko. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie.
Wyrobione ciasto odstawiamy na około 20-30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na cienki prostokąt o grubości 3-4 mm.
Następnie z prostokąta wycinamy podłużne paski o szerokości około 2,5 cm oraz długości około 10 cm. W każdym prostokącie robimy podłużne nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Taratuszki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie wyciągamy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem taratuszki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 39
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2507
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 39
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2507
Składniki
- 400 ml kefiru (opcjonalnie: jogurt naturalny)
- 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
- olej
- cukier puder
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier puder i sól. Następnie wlewamy kefir lub jogurt naturalny, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i wbijamy jedno jajko. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie.
Wyrobione ciasto odstawiamy na około 20-30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na cienki prostokąt o grubości 3-4 mm.
Następnie z prostokąta wycinamy podłużne paski o szerokości około 2,5 cm oraz długości około 10 cm. W każdym prostokącie robimy podłużne nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Taratuszki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie wyciągamy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem taratuszki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!