Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwaga! Ciasto pieczecie na własne ryzyko! Spożywanie go grozi przybraniem na wadze oraz szybkim uzależnieniem! Wstawodawca owego przepisu oraz dawczyni wstawodawcy, Sylwia C., nie ponoszą odpowiedzialności za płacz i lament nad wagą łazienkową. Przed spożyciem skonsultuj się z drugą połową lub dietetykiem. Ogólnie ciasto gorąco polecam, szczególnie na zimowe wieczory i ciemne poranki...Arek Gie
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4348
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4348
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Składniki
Składniki na ciasto przekładamy do dużej miski, w której będziemy mogli je zagnieść. Robimy to szybko, by masa nie stała się zbyt płynna. Pamiętać należy o tym, by margaryna była prosto z lodówki. Ciasto dzielimy w proporcjach 60%/40%, zawijamy w folię spożywczą, przekładamy do zamrażarki, co ułatwi nam starcie. Blaszkę (dużą) wyściełamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy 60% ciasta (na tarce do jarzyn). Pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukry. Następnie małymi partiami dodajemy budynie i cienkim strumieniem wlewamy olej. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane, piankę przekładamy na uprzednio upieczony spód ciasta. Rozprowadzamy ją równomiernie. Na piankę wykładamy dżemy, bądź mrożone owoce (bez wcześniejszego rozmrażania). Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40%). Całość pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.