Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta wypełniona budyniową masą migdałową ze śliwkami. Idealne połączenie smaków.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4595
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4060
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 15
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4595
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4060
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 15
Składniki
Z tego przepisu zrobicie tartę o wymiarach 30x18cm. Ciasto: Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie możemy zrobić masę: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mąkę migdałową i cukier waniliowy, mieszamy mikserem. Mleko gotujemy i powoli dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy amaretto. Garnek z masą przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm, w razie potrzeby obsypując mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Na podpieczoną tartę wykładamy masę migdałową i wyrównujemy.
Teraz wykładamy śliwki przekrojone na pół. Można lekko oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby sok z nich nie rozlewał się po cieście. Posypujemy migdałami w słupkach. Dopiekamy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy tartę do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.