Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta mocno czekoladowa z kruchym maślanym spodem. Super deser dla miłośników czekolady.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 195
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 100
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 195
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 100
Składniki
Przygotować formę na tartę o średnicy 31 cm ( może być mniejsza np. 28, wtedy spód tarty będzie trochę grubszy i należy go dłużej podpiekać). Do przesianej mąki dodać sól oraz cukier puder a następnie masło które kroimy na kawałki. Łączymy wszystkie składniki a następnie wyrabiamy ciasto dodając przy tym jedną łyżkę zimnej wody. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto i wykładamy nim spód oraz boki formy (jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy schować do zamrażarki i wykorzystać np. na mini tartelinki). Ciasto wielokrotnie dziurkujemy na spodzie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z obciążeniem przez ok. 15 minut w 180ᵒC. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy na złoty kolor przez około 5-8 minut. Tak podpieczony spód wyciągamy i ustawiamy temperaturę piekarnika na 190ᵒC.
W międzyczasie kroimy na plasterki banany oraz przygotowujemy krem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej stopniowo 180 ml śmietanki oraz likieru. Cały czas delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Banany wykładamy na podpieczony i ostudzony spód następnie wylewamy przygotowany krem i wkładamy do piekarnika na ok 15 minut. Propozycja podania: maliny, jeżyny lub borówki oraz gałka lodów waniliowych.