Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest nietypowe, ponieważ jest połączeniem kruchego ciasta z biszkoptem. Niezwykłego uroku dodają mu również róże ze skórek z jabłek, które często wyrzucamy ;) Całość smakuje idealnie, tarta jak i samo nadzienie jest umiarkowanie słodkie, więc możemy spokojnie delektować się nawet kilkoma kawałkami. Ja do swojej tarty użyłam foremki w kształcie serca, ale możecie równie dobrze ją upiec w tortownicy.
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6341
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10310
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6341
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10310
Składniki
Boki i dno foremki smarujemy niewielką ilością masła i posypujemy mąką. 50 g zimnego masła mieszamy z mąką, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy niewielką ilość wody, Z ciasta formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je cienko na powierzchni oprószonej mąką. Następnie wypełniamy dno i 1/2 boków formy (jeśli mamy tortownicę). Blaszkę z ciastem wstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ubijamy jajko. przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao do miski z masłem i cukrem.
Dodajemy jajko, mleko i mielone migdały. Całość mieszamy. Nadzienie wylewamy na wcześniej przygotowaną tartę.
Jabłka myjemy i obieramy je za pomocą noża lub obieraczki tworząc długie spirale. Jeśli mamy spore jabłka to spirale dzielimy na pół, następnie zwijamy je w róże i układamy na nadzieniu.
Tartę pieczemy 35-40 minut. Jeśli róże zaczną się wcześniej przypalać przykrywamy tartę folią aluminiową i pieczemy dalej.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok. 15 minut do wystygnięcia.