Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na bazie serka mascarpone z masą krówkową, na kruchym spodzie, a w środku banany. Pyszna :)
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 16
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 27
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 140
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10971
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 273
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 16
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 27
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 140
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10971
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 273
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Formę na tartę (26-28cm średnicy) wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem wykleić formę, uformować brzegi. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec ok. 20 minut. Potem zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (ok. 5 minut), następnie lekko wycisnąć. Mascarpone i masę krówkową wymieszać na gładką masę. Żelatynę podgrzaći rozpuścić. Masę kajmakową dodawać porcjami do rozpuszczonej żelatyny i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na upieczonym spodzie i skropić sokiem cytrynowym. Zalać masą kajmakową. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Gdy warstwa kajmakowa dobrze stężeje rozsmarować na niej 200g masy krówkowej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ew. usztywniacz. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy na masie krówkowej. Oprószyć kakao i ozdobić czekoladkami.