Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za kilka dni pożegnamy stary rok i powitamy nowy, lecz za nim to nastąpi, wielu z Was będzie bawiło się na domówkach, lecz coś na tą imprezę trzeba przygotować. Nie jest to sernik, ani makowiec lecz pyszna tarta makowa, która doskonale wkomponuje się pomiędzy jeden, a drugi toast.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5421
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29761
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19427
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1058
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5421
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29761
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19427
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1058
Składniki
Mąkę przesiać, wsypać cukier i dodać posiekane masło. Wbić 2 żółtka i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować i rozprowadzić palcami aż do brzegów formy na tartę. Piec w 180°C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Nasze nadzienie będzie słodkie i delikatne, jak pewnie zdążyliście zauważyć moim zboczeniem jest mascarpone, które dodaję do większości ciast :) Po prostu nie smakują mi twarogi :D Wróćmy jednak do sedna naszego przepisu czyli nadzienia :) Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć sztywną, białą masę :) Dopiero na końcu dodajemy mak i cukier, cały czas mieszając, do połączenia składników. Na papier do pieczenia wysypujemy płatki z migdałów i pieczemy 10-15 minut w 150°C, aż wszystkie się zarumienią. Nadzienie wykładamy na spód, wyrównujemy, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Smacznego!