Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za kilka dni pożegnamy stary rok i powitamy nowy, lecz za nim to nastąpi, wielu z Was będzie bawiło się na domówkach, lecz coś na tą imprezę trzeba przygotować. Nie jest to sernik, ani makowiec lecz pyszna tarta makowa, która doskonale wkomponuje się pomiędzy jeden, a drugi toast.
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 1948
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 74
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 815
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 960
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 259
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 1948
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 74
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 815
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 960
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 259
Składniki
Mąkę przesiać, wsypać cukier i dodać posiekane masło. Wbić 2 żółtka i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować i rozprowadzić palcami aż do brzegów formy na tartę. Piec w 180°C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Nasze nadzienie będzie słodkie i delikatne, jak pewnie zdążyliście zauważyć moim zboczeniem jest mascarpone, które dodaję do większości ciast :) Po prostu nie smakują mi twarogi :D Wróćmy jednak do sedna naszego przepisu czyli nadzienia :) Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć sztywną, białą masę :) Dopiero na końcu dodajemy mak i cukier, cały czas mieszając, do połączenia składników. Na papier do pieczenia wysypujemy płatki z migdałów i pieczemy 10-15 minut w 150°C, aż wszystkie się zarumienią. Nadzienie wykładamy na spód, wyrównujemy, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Smacznego!