Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie jabłek i wanilii... aromaty, że ho ho...
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 11
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 11
Składniki
KRUCHE CIASTO: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, cukier i zimną margarynę, posiekaną w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami - chodzi o to, żeby je szybko zagnieść, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na 30 minut. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty margaryną. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na papierze do pieczenia (żeby nie używać więcej mąki, a inaczej ciasto będzie się przyklejać do blatu) na grubość ok. 3mm. (Możesz względnie po prostu wylepić ciastem formę używając dłoni). A jeśli wałkujesz już na tym papierze, to dobrze jest też owinąć wałek folią... Pokuś się i rób takie rzeczy, bo one oszczędzają w gruncie rzeczy czas, a ciasto jest bardziej równe. Jak już rozwałkujesz, przenieś na formę (ja chwytam za papier do pieczenia, przenoszę nad formę i odwracam, możesz też nawinąć ciasto na wałek i rozłożyć na formie, ale to jest trochę trudniejsze). Rozłóż ładnie ciacho na formie – na dnie i bokach. Spód podziurkuj widelcem GĘSTO i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Wtedy będzie naprawdę super-kruche i pyszne. Piekarnik nagrzej do 180st. Ciasto przykryj papierem do pieczenia (tym, na którym je rozwałkowywał(a)eś, żeby było ekologicznie, bo po co marnować) i obciąż (ryżem, fasolą, grochem... no chyba, że masz ceramiczne kulki do pieczenia). Robi się to po to, żeby ciasto nie wstało podczas pieczenia. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij tartę, wyciągnij papier z obciążeniem i piecz jeszcze chwilkę (ok 10-12 minut), aż się ładnie zarumieni. Pilnuj i kontroluj, bo w tym momencie możesz wszystko popsuć. Wyciągnij z piekarnika i wystudź całkowicie w formie.
NADZIENIE: Rodzynki zalej rumem i odstaw do napęcznienia. Jabłka obierz i pokrój na kawałki (u mnie to półksiężyce). Budyń wymieszaj z połową szklanki zimnej śmietanki. Resztę kremówki zagotuj w rondelku z cukrem i łyżką margaryny. Wlej budyń rozprowadzony w śmietanie i ponownie zagotuj.
SKŁADAMY TARTĘ DO KUPY: Na podpieczony spód wyłóż jabłka, posyp je rodzynkami, a całość przykryj śmietanowym budyniem. Tartę piecz jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.