Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, aromatyczną i delikatną tartę jogurtowo - budyniową z gruszkami i cynamonem. To idealny deser na jesień, który rozpieści kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy.
BLASZKA: 23 cm forma do tarty
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Składniki
Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną zbytniemu urośnięciu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę jogurtowo - budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt, śmietanę, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz szczyptę cynamonu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki gruszek. Na zanurzonych gruszkach układamy drugą warstwę zdobiącą wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut.
Gdy tarta delikatnie ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Pysznie smakuje, a swoim pięknym aromatem otula cały dom <3