Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z rabarbarem i mascarpone to wyśmienita propozycja deseru w sezonie wiosennym. Jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić jej nieco czasu.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 1572
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1727
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 1572
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1727
Składniki
Usyp na stolnicy kopczyk z mąki i cukru pudru. Ułóż na nim pokrojone w drobną kostkę masło, żółtka i śmietanę. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć energicznie ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw co najmniej pół godziny do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Na wierchu ułóż papier do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli. Wstaw tartę na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i papier i piecz jeszcze 5-10 minut – aż ciasto stanie się złociste.
Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je na drobne kawałki. W rondelku podgrzej cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj sok z pomarańczy, ziarna z laski wanilii i wymieszaj. Do syropu dodaj rabarbar i smaż, aż zmięknie. Ostudź.
W misce ubij „na sztywno” śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mascarpone i ziarna z lasek wanilii. Schłodź krem w lodówce. Wyłóż krem na wystudzone ciasto kruche. Nałóż na warstwę kremu warstwę rabarbaru. Przechowuj tartę w lodówce.