Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z rabarbarem i mascarpone to wyśmienita propozycja deseru w sezonie wiosennym. Jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić jej nieco czasu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4338
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11782
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6731
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5564
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13862
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4338
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11782
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6731
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5564
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13862
Składniki
Usyp na stolnicy kopczyk z mąki i cukru pudru. Ułóż na nim pokrojone w drobną kostkę masło, żółtka i śmietanę. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć energicznie ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw co najmniej pół godziny do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Na wierchu ułóż papier do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli. Wstaw tartę na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i papier i piecz jeszcze 5-10 minut – aż ciasto stanie się złociste.
Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je na drobne kawałki. W rondelku podgrzej cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj sok z pomarańczy, ziarna z laski wanilii i wymieszaj. Do syropu dodaj rabarbar i smaż, aż zmięknie. Ostudź.
W misce ubij „na sztywno” śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mascarpone i ziarna z lasek wanilii. Schłodź krem w lodówce. Wyłóż krem na wystudzone ciasto kruche. Nałóż na warstwę kremu warstwę rabarbaru. Przechowuj tartę w lodówce.