Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z rabarbarem i mascarpone to wyśmienita propozycja deseru w sezonie wiosennym. Jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić jej nieco czasu.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5589
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5589
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Usyp na stolnicy kopczyk z mąki i cukru pudru. Ułóż na nim pokrojone w drobną kostkę masło, żółtka i śmietanę. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć energicznie ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw co najmniej pół godziny do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Na wierchu ułóż papier do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli. Wstaw tartę na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i papier i piecz jeszcze 5-10 minut – aż ciasto stanie się złociste.
Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je na drobne kawałki. W rondelku podgrzej cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj sok z pomarańczy, ziarna z laski wanilii i wymieszaj. Do syropu dodaj rabarbar i smaż, aż zmięknie. Ostudź.
W misce ubij „na sztywno” śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mascarpone i ziarna z lasek wanilii. Schłodź krem w lodówce. Wyłóż krem na wystudzone ciasto kruche. Nałóż na warstwę kremu warstwę rabarbaru. Przechowuj tartę w lodówce.