Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha i słodka tarta z rabarbarem i truskawkami to niesamowite połączenie sezonowych smaków i aromatów. Słodycz truskawek i delikatna kwaśność rabarbaru tworzą świetny duet. Idealnie nadaje się na różne okazje, od pikniku przez wytworną kolację. Zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa.
miska, blaszka 24 cm lub forma ceramiczna, łyżeczka
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 127
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 127
Składniki
Do mąki dodaj cukier, szczyptę soli, pokrojone zimne masło. Dolej łyżkę zimnej wody oraz 3 żółtka. Połącz składniki jak na tradycyjne kruche ciasto i zagniataj. Uformuj kulkę z ciasta i odstaw do lodówki na 30 minut.
Na okrągłej blaszce rozsmaruj masło. I uformuj ciasto w takim sposób, aby ciasto wystawało na brzegach formy. Wyrównaj ciasto małą łyżeczką. Następnie widelcem nakłuj kilka dziurek w cieście. Dzięki temu ciasto nie będzie się wybrzuszało podczas pieczenia i będzie miało ładny kształt.
Rabarbar umyj i pokrój w 3 cm kawałki. Truskawki opłucz i pozbądź się z szypułek. Pokrój w połówki.
Włóż rabarbar do garnka, dodaj cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotuj przez ok. 7 minut, aż do uzyskania miękkości rabarbaru, ale nie rozgotuj.
Następnie przełóż podgotowany rabarbar i dodaj połówki truskawek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 40-45 minut. Tartę po ostudzeniu można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. \ Smacznego!