Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo orzeźwiająca tartę z rabarbarem i słodką bezą. Przepis pochodzi z 455. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 175
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 133
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 70
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 175
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 133
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 70
Składniki
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Podlać wodą i posłodzić. Dusić pod przykryciem do momentu, aż ponad połowa warzywa się rozpadnie.
Mąkę przesiać na stolnicę. Posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, wybić żółtka, zagarnąć nożem, po czym zagnieść, przełożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut włożyć do lodówki.
Rabarbar zdjąć z kuchenki i wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno oraz boki formy na tartę (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dodać go stopniowo cały czas miksując).
Wystudzoną masę rabarbarową przełożyć na upieczony spód. Przykryć pianą z białek (za pomocą łyżek lub rękawa cukierniczego).
Piec przez 20-30 minut w temp. 160 st. C.