Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z truskawkami i kremem mascarpone to deser, który podbije każde letnie przyjęcie. Kruchy spód, delikatny krem ze śmietanki i mascarpone oraz soczyste truskawki tworzą idealne połączenie – nie tylko dla oka ale i dla podniebienia.
piekarnik, forma do tarty, mikser
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 231
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1020
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 231
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1020
Składniki
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykładamy do formy na tartę (24 cm), dociskamy do dna i brzegów. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut do zarumienienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i cukier puder, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wykładamy na wystudzony spód tarty i równomiernie rozprowadzamy.
Układamy świeże truskawki, najlepiej pokrojone w połówki lub ćwiartki. Całość opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy listkami mięty. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie tarta z truskawkami jest gotowa. Smacznego
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone masło, siekamy nożemi. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.