Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi wiśniami i słodką bezą to cudowne połączenie smaków, które skusi każdego. Przygotuj je na weekend. Rodzina będzie zachwycona.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski, zagniatamy dłońmi do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Surowe ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wiśnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Odsączamy owoce z nadmiaru soku. Do wiśni dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do do formy, wylepiamy nim spód i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Białka przekładamy do miski, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną.
Podpieczone, kruche ciasto wyciągamy z piekarnika. Na spód wykładamy owoce, na górę za pomocą szprycy wykładamy bezę.
Tartę pieczemy przez kolejne 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasto dekorujemy wiórkami czekoladowymi, listkami mięty i kandyzowanymi wiśniami.