Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką tortownicę można zjeść w dwa dni, a kilogramy nie przybędą!
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 145
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 536
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 145
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 536
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Składniki
Otręby mielimy (ale nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek i miksujemy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany, miksujemy. Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę (u mnie średnica 24cm). Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni. Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy stwardnieje - podgrzewamy chwilę w mikrofali. Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy. Truskawki kroimy w plastry/kawałki. 2 łyżeczki kawy i słodzik zalewamy gorącą wodą - około 200ml - mieszamy. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część układamy na tortownicy - zalewamy połową kawy - ja nakładam kawę łyżką. Układamy następująco: 1/2 masy serowo-jogurtowej truskawki biszkopt - znów nasączamy kawą 1/2 masy serowo-jogurtowej i wkładamy ciasto do lodówki. Gdy masa stężeje, wyciągamy ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao. Można ozdobić truskawkami.