Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawek nigdy dosyć, to powinno być motto, którym się kieruję. Uwielbiam truskawki, są takie słodkie i pachnące. Tak więc, choć ich cena powoli idzie w górę (sezon truskawkowy dobiega końca), skusiłam się jeszcze na te pyszne owoce. Tym bardziej, że na ciasto, które przygotowałam potrzebowałam zaledwie 1/2 kg owoców. Koszt niewielki, a ciasto jak znalazł na upalne dni.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1299
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1819
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1299
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1819
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, kakao, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką*. Biszkopt wlać do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 minut) zmniejszyłam temperaturę na 160 stopni. Upieczony biszkopt lekko przestudzić, okroić brzeg formy i odpiąć obręcz spinającą**. Nasze ciasto należy przekroić poziomo na dwa mniej więcej równe krążki. *Jeżeli mieszamy biszkopt zgodnie z ruchem wskazówki zegara, to konsekwentnie musimy pozostać przy takim mieszaniu. Innymi słowy biszkopt powinno się mieszać nie zmieniając kierunku mieszania. Zapobiega to upadaniu ciasta. ** Biszkopt po upieczeniu zawsze trochę opada. Zbyt późne zdjęcie obręczy spowoduje, że biszkopt opadnie nierównomiernie, a dokładniej opadnie środek a boki będą wstrzymywane przez blaszaną obręcz. Uwaga: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Masa truskawkowa: Truskawki (300 g) zblendować, dodać cukier puder. Śmietankę ubić, połączyć z musem truskawkowym. Całość delikatnie wymieszać. Część masy (kilka łyżek) odłożyć do oddzielnej miseczki, będzie nam potrzebna do wysmarowania wierzchu i boków ciasta. Do pozostałej masy dodać kawałki truskawek, lekko przemieszać, po czym wstawić masę do lodówki. Galaretkę truskawkową wymieszać z żelatyną i tę mieszankę rozpuścić w szklance wody, schłodzić. Gdy będzie zimna połączyć ją z masą śmietankowo- truskawkową. Masę wstawić ponownie do lodówki, aby nieco zgęstniała.
W tym czasie na nowo złożyć tortownicę, na jej dno włożyć jeden krążek biszkoptowy, posmarować go dżemem truskawkowym. Jeżeli masa wykazuje oznaki gęstnienia, wlać ją do tortownicy i przyłożyć drugim krążkiem ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie, ostrym nożem okroić brzeg formy i odpiąć metalową obręcz. Wierzch i boki ciasta posmarować odłożoną wcześniej masą, obsypać płatkami migdałów oraz mielonymi migdałami. Gotowy torcik wstawić do lodówki. Schłodzony smakuje najlepiej. Smacznego.