Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody i borówki amerykańskie w pełni, więc wykorzystałam okazję i przygotowałam torcik/deser jagodowy na zimno z serków homogenizowanych. Łatwy do przygotowania, smaczny i efektowny. Aby wyczarować ten deser potrzebujemy serki homogenizowane, dwa rodzaje galaretek, okrągłe małe biszkopty i trochę jagód. Ja używam serków naturalnych i nie dosładzam deseru, bo galaretki są słodkie. Ale jeśli ktoś chce mieć słodszy deser ( jak dla mnie jest w sam raz ) można użyć serków waniliowych ( są słodzone).
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2115
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 422
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1149
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32355
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 131
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2115
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 422
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1149
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32355
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 131
Składniki
W dwóch różnych naczyniach rozpuszczamy 1 galaretkę winogronową i jedną borówkową. Każdą rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia
Dół formy wykładamy ściśle małymi okrągłymi biszkopcikami
Rozpuszczamy kolejną galaretkę borówkową w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia
Przygotowujemy kolejna warstwę: galaretkę borówkową przygotowaną równolegle z galaretką winogronową mieszamy z serkami homogenizowanymi ( 2 i pół opakowania ). Powinny być prosto z lodówki. Mieszamy dokładnie rózgą, aby osiągnąć jednolitą masę. Wylewamy ją na pierwszą białą warstwę serową ( powinna być ścięta ) najlepiej lejąc ją na łyżkę, aby w białej warstwie nie zrobiły się wgłębienia z niebieskiej masy.
Wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko się zetnie, na tyle, aby jagody nie wpadały do deseru, wtykamy do serniczka jagody ( powinny być lekko zagłębione )
Na ściętą masę z jagodami wylewamy tężęjącą galaretkę borówkową. Ja za późno dodałam jagody dlatego pływały w galaretce ( oczywiście w niczym to nie szkodzi poza tym, że nie da się wtedy ich ładnie i równomiernie ułożyć ). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin