Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony na 50 rocznice ślubu, dla bliskich mi osób. Torcik w kształcie serca i z pysznym kremem śmietankowym z brzoskwiniami.
foremka, mikser , nóż, patera, papier do pieczenia, garnuszek,
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 337
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 561
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1043
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 337
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 561
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1043
Składniki
Biszkopt; Biszkopt z 5 jajek - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodawać żółtka i cukier. Mąki wymieszać z proszkiem i sodą , delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 - 180 stopni 35 min najlepiej ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty. Krem śmietankowy; Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce, następnie ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubijać aż masa będzie sztywna. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Rozpuszczoną letnią żelatynę cienkim strumykiem dodać do ubitej śmietany. Brzoskwinie odsączyć na sicie pokroić w kostkę. Biszkopt przekroić na trzy blaty, każdy blat nasączyć sokiem z brzoskwiń. Pierwszy spodni blat posmarować dżemem, nałożyć część kremu śmietankowego, na krem część pokrojonych brzoskwiń lekko je wciskając w krem, nałożyć drugi blat zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat dobrze dociskając formując torcik. Cały tort posmarować gotowym kremem zrobionym według opisu na opakowaniu. Boki obłożyć rurkami, dwie czekoladowe jedna waniliowa - cały tort dookoła. Tort obwiązać wstążką, udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej oraz koralikami. Wstawić do lodówki na 4 - 5 godzin. a najlepiej na całą noc. Różyczki i listki mojego wykonania.