Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i niepowtarzalnym. Z takiego przekonania zrodził się mój pomysł na szybki torcik, który tak naprawdę może posiadać wiele wariantów smakowych. Jego bazę stanowi ciasto francuskie (dostępne w sklepach), serek mascarpone i śmietana kremówka. Natomiast smak można dowolnie zmieniać stosując rozmaite owoce i smaki galaretek lub dodając do masy np. rozpuszczoną czekoladę lub kakao
Tortownica 22 - 25 cm, alternatywnie obręcz do tortów, mikser, wysokie naczynie do ubijania śmietany
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 330
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 398
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 248
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 330
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 398
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 248
Składniki
1. Pomarańcze obieramy ze skórki, starając się usunąć również jak najwięcej wewnętrznej białej skórki. Podobnie postępujemy z mango. Z 1 pomarańczy delikatnie ścieramy wierzchnią, pomarańczowa warstwę skórki i wyciskamy sok z połowy pomarańczy. 2. Pozostałe owoce kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka i smażymy aż uzyskają jednolitą konsystencję. 3. Dosypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Jeśli jest to konieczne dosładzany do smaku. 4. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jeśli ktoś potrafi i lubi przygotowywać czasochłonne ciasto francuskie to może je stworzyć według własnego przepisu. Ja skorzystałam z gotowego arkusza ciasta francuskiego dostępnego w sklepie. 1. Z pierwszego arkusza ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy 22-25cm (wielkość tortownicy), umieszczamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przy pomocy pędzelka sokiem z pomarańczy, nakłuwamy widelcem i pieczemy według przepisu na opakowaniu około 15 - 20 min do uzyskania złotego koloru. 2. Podobnie postępujemy z drugim arkuszem, z tą różnicą, że przed pieczeniem dzielimy go na 12 części. 3 Pozostałe ścinki ciasta francuskiego również pieczemy. Po ostygnięciu kruszymy i pozostawiamy do obsypania boków torcika.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając porcjami mascarpone. Na koniec dodajemy Fix do śmietany, ewentualnie dosładzany do smaku cukrem pudrem.
Masę wykładamy w następującej kolejności : 1. Połowę masy wykładamy na spód z ciasta francuskiego --> następnie połowę przestudzonego musu owocowego --> druga część masy mascarpone --> druga połowa musu owocowego. 2. Na wierzch układamy 12 trójkątów z ciasta francuskiego. 3. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce przez 2-3 godzin. (Można też alternatywnie włożyć na 1 godzinę do zamrażarki)
Schłodzony torcik obsypujemy pokruszonym ciastem francuskim.