Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię robić torty na urodziny kogoś bliskiego. :-) Cieszy mnie to zwłaszcza latem, kiedy dookoła mnóstwo sezonowych owoców, możemy więc bez ograniczeń kombinować ze smakami i dekoracjami rezygnując z masy cukrowej. Tutaj niezbyt słodki tort z kwaśśśśną czarną porzeczką. :-)
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 168
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 992
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8762
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3095
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 168
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 992
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8762
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3095
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.
Warstwa 1 porzeczkowa: czarną porzeczkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem tak by w masie zostały spore kawałki owoców.
Warstwa 2 śmietanowa: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.
Na dolny placek wykładamy masę porzeczkową. Przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę śmietanową zostawiać trochę do obsmarowania wierzchu i boków. Tort dekorujemy owocami i batonami w dowolny sposób.